Torkig vannak Orbánnal - megszólaltak a vészcsengők

Szembe állítja egymással a magyar miniszterelnök két napon belül elhangzott beszédeit az európai EurActiv hírportál. A tudósítás alapján úgy tűnik, mintha Magyarország európai és amerikai partnerei torkig lennének a budapesti vezetés pávatáncával.
Napi.hu, 2014. november 21. péntek, 10:16
Fotó: MTI/EPA

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem szeretné, ha országának egyik vagy másik oldalra kellene állnia egy hidegháborús jellegű szembenállásban Európában - idézte a magyar kormányfőt a tucatnyi nyelven publikáló, európai uniós hírekre specializálódott euractiv.com angol nyelvű kiadása. A hírportál rögtön hozzátette ehhez, hogy Brüsszelben és Washingtonban többen úgy gondolják, hogy az Orbán-kormány egyre melegebb viszonyt ápol Moszkvával.

A magyar miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezleten csütörtökön elmondott beszédében biztosítani akarta bírálóit - akik szerint Magyarországot átnavigálják az orosz érdekszférába -, hogy az ország integrálódott az Európai Unióba, kiáll Ukrajna területi egysége mellett, valamint a német kormány irányvonalára támaszkodik, amikor meghatározza viszonyát a Kremllel szemben.

Szép közhelyek, de...

Ezzel egyidejűleg azonban világossá tette azt is, hogy Magyarország saját nemzeti érdeke szerint fog cselekedni, akkor is, ha ezzel idegesíti szövetségesit az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Az a dolgunk, hogy meghatározzuk saját érdekünket és álláspontunkat - idézte Orbánt a portál. Kommunista típusú felvetése a kérdésnek, ha arra keresünk választ melyik oldalra állunk. Ezzel szemben az a kérdés, mi a magyar érdek. Magyarország geopolitikai érdeke, hogy megpróbálja elkerülni, hogy belekeveredjen egy új hidegháborúba.

Az EurActiv ezután szembehelyezi az elhangzottakkal azokat intézkedéseket, amelyeket Budapest uniós és amerikai bírálói a magyar-orosz kapcsolatok túlzott elmélyítéseként értékelnek. Magyarország pályáztatás nélkül tízmilliárd eurós megállapodás írt alá Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről, Brüsszel ellenkezése ellenére elkötelezte magát az orosz Déli Áramlat gázvezeték megépítése mellett és leállította a nyugat-keleti irányú gázszállításokat Ukrajnába, amivel segítette Moszkva energiablokádját Kijevvel szemben.

Elég volt...

Brüsszelben hangosan szólnak a vészcsengők - állítja európai diplomatákra hivatkozva a portál - és az Egyesült Államok is jelezte, hogy elvesztette a türelmét az Orbán-kormány viselt dolgaival szemben. Ennek szellemében korrupciós vádakra hivatkozva megtagadta hat magyar tisztviselőtől az amerikai vízum megadását.

Orbán kifejtette azt is, hogy a magyar kormány ellenzi Ukrajna szétszabdalást. A szuverén Ukrajna fontos szerepet játszik, mert ütköző államként funkcionál Magyarország és Oroszország között. A német külpolitikáról - amely az utóbbi hetekben keményedett az orosz vezetéssel szemben - azt mondta, hogy az referenciát jelent, sőt időnként iránytűként szolgál Budapest számára.

...a pávatáncból?

Ezzel szemben - hoz ismét ellenpontot az EurActiv - egy nappal korábban, szerdán arról beszélt a magyar miniszterelnök, hogy kormánya nem fog meghajolni a Déli Áramlattal kapcsolatos nyugati kifogások előtt. Az utóbbiakat azzal a megjegyzéssel intézte el, amely szerint bár Magyarországot oroszbarátsággal vádolják, valójában Magyarország magyarbarát.

Szövetségi státusunk az EU-ban és a NATO-ban világos - idézi Orbán Viktort a hírportál. De ki kell állnunk gazdasági érdekeink mellett. Nem állnak érdekünkben az olyan európai fejlemények, amelyek erőforrásoktól foszthatnak meg bennünket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.11.24 10:16

akár igaza is lehetne orbánnak... ha semleges állam lennénk...

azonban nem vagyunk.

és orbán pávatánca csak addig tarthat amíg "szövetségesei" meg nem unják és fel nem függesztik a "szövetségből" adódó előnyök egy részét. nem vagyunk messze ettől a ponttól. bízzunk benne, hogy orbánban (és szűk tanácsadói környezetében) még van annyi realitásérzék, hogy ezt felismerjék... különben nagy károkat fog okozni egész magyarországnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.11.23 14:29

@unortodox:
Te idióta !!! Kötéllel a nyakadban kell téged szocializálni, majd sorban a fajtádat !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.23 13:15

@krix: agyon kíváncsi lennék rá, hogy hogyan szocializálnád a 30 éve bűnözésből élő - máshoz nem értő - 40-50 éves írástudatlan "embereket..kancsika ,..illiber -unortodox módon ...hahahaha..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2014.11.23 12:41

@zappara: Nem hülyék, (gondolom a franciákra gondolsz) csak még tűréshatáron belül van számukra a dolog, illetve az infrastruktúrájuk még megfelel úgy ahogy van.
Amerikában több napfényes államban annyira elterjedt pl. a napelem (kormányzati támogatással), hogy utóbb már szép alapdíjat kellett kiszabniuk a napelemes háztartásokra, akik a hálózaton addig kvázi ingyen puffereltek.Pedig azokon a helyeken szezonális ingadozás alig van, hanem inkább csak napi. A megújuló energia európai égövön egy délibáb.Szerintem legfeljebb 20-25%-ban lehet rá építeni. Amennyire lehet, annyira kell is a függetlenség jegyében, de túlértékelni nem szabad.Kiváltani a fosszilis üzemanyagot pedig nem fogja, pláne nem gazdaságosan. A németek szerintem már most eltolták a megújulókat a falig és ha mások is így tesznek akkor lesz nagy veszekedés a végén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.11.23 11:38

@zappara:

A kritikát megkaptam, de megoldással adós maradtál...
Ez így nem ér semmit se...
Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy hogyan szocializálnád a 30 éve bűnözésből élő - máshoz nem értő - 40-50 éves írástudatlan "embereket".
Hogyan értetnéd meg velük (laza fegyelmű, liberális börtönök - wellness) mellett, hogy hagyjanak fel a jól jövedelmező bűnöző szakmával és menjenek el minimálbéres munkásnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html