Az újraválasztásért küzdő republikánus elnök a wisconsini kampánygyűlés előtt - a nap folyamán nem először - újságíróknak elmondta, hogy nem ért egyet a szövetségi alkotmánybíróság ezen döntésével. A testület azután hozta meg e határozatát, hogy a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság - a republikánusok perkeresetét elutasítva - engedélyezte a későn beérkező voksok számba vételét is.

Donald Trump később felhozta e kérdést a kenoshai kampánygyűlésen is. "Nagyon veszélyesnek" minősítette az alkotmánybírósági döntést, és sürgette annak felülvizsgálatát. Szavai szerint talán "nem kellene így beszélnie" az alkotmánybíróságról, de döntése nagy csalódást okozott neki. "Szerintem politikai döntést hoztak" - mondta a politikus az MTI szerint.

Az elnök a kampányrendezvény előtt a Twitteren is foglalkozott az üggyel. A bírósági döntés "olyan súlyos csalást tesz lehetővé, amely korrigálhatatlan, és amelynek következményei beláthatatlanok, alá fogja ásni egész jogrendszerünket. Erőszakot fog kirobbantani az utcákon. Valamit tenni kell!" - mondta. Ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a figyelmeztetése után lehetett megnyitni.

Donald Trump mindig ragaszkodott ahhoz, hogy a választási eredményeket még november 3-án éjjel ki kell hirdetni. Egyúttal rendszeresen kétségbe vonta a levélszavazás hitelességét.

Hétfőn Texasban egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy elutasítja a helyi republikánusok perkeresetét 230 ezer olyan szavazat megsemmisítésére, amelyet Houston és Dallas környékén külön e célra elhelyezett postaládákba dobtak be. A nevadai Las Vegasban hétfőn egy szövetségi bíró szintén hasonló döntést hozott.

"A választás éjszakáján semmilyen körülmények között nem hirdetik ki Donald Trump győzelmét" - jelentette ki Jennifer O'Malley Dillon, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kampánymenedzsere hétfőn este újságíróknak.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában, köztük például a szövetségi fővárosban, Washingtonban, Philadelphiában vagy New Yorkban felkészültek az esetleges zavargásokra és erőszakra. A kirakatokat már a hét közepén bedeszkázták, és Washingtonban hétfőn torlaszokkal erősítették meg a Fehér Ház védelmét is.