Történelmi irányváltását jelet a Trump-Putyin-találkozó

Az amerikai külpolitika történelmi irányváltását jelzi a helsinki orosz-amerikai csúcstalálkozó - hangsúlyozta keddi, több konzervatív újságban megjelent kommentárjában Pat Buchanan konzervatív közíró, aki a többi között Richard Nixon, majd Ronald Reagan egykori elnökök közeli munkatársa volt a Fehér Házban.
Szász Péter, 2018. július 17. kedd, 19:43
Fotó: AFP

Buchanan szerint Donald Trump amerikai elnök a Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott csúcstalálkozóján - és korábban, a brüsszeli NATO-csúcsértekezleten-   elhangzott kijelentéseivel olyan "történelmi irányváltást" jelzett, amely meghatározhatja nemcsak saját elnöksége sorsát, hanem az Egyesült Államok jövőjét is - írja az MTI.

" Trump visszautasította a második világháború vége óta az amerikai külpolitikát uraló alapvető elveket" - állapította meg Buchanan, utalva arra, hogy az amerikai-orosz viszony megromlásáért Donald Trump nem egyértelműen Vlagyimir Putyint tette felelőssé. A szerző szerint az amerikai elnök ebben a kérdésben elutasította a neokonzervatívok és a velük szövetséges intervencionista (beavatkozáspárti) liberálisok agendáját és a szerinte háborút pártoló washingtoni agytröztökét is.

Pat Buchanan Donald Trump brüsszeli, nagy-britanniai és helsinki tárgyalásaiban "egyértelmű, következetes és meglepő üzenetet" látott, és azt szűrte le, hogy "nem lesz második hidegháború". Vagyis az Egyesült Államok nem hagyja, hogy a Krím bekebelezése és az ukrajnai oroszbarát lázadóknak nyújtott moszkvai segítség megakadályozza az amerikai-orosz közeledést és partneri kapcsolatokat.

"Tárgyalni fogunk a fegyverzetkorlátozási egyezményekről és kibeszéljük nézetkülönbségeinket, ahogyan azt Ronald Reagan tette Mihail Gorbacsovval" - jósolta Pat Buchanan, aki 1985-től három éven keresztül Ronald Reagan akkori elnök kommunikációs igazgatója volt. "Helsinki bizonyította, Donald Trump komolyan gondolta, amit mondott, nevezetesen, hogy a békesség Oroszországgal nem rossz, hanem jó dolog".

Buchanan utalt arra is, amit Trump Szíriáról mondott, nevezetetesen, hogy ő és Putyin "együttműködik Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, aki valamennyi iráni erő és Irán támogatását élvező milícia távoltartását akarja a Golan-magaslatoktól". Majd idézte Trump azon bejelentését is, miszerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése után az amerikai erők kivonulnak Szíriából, és arra a következtetésre jutott, hogy "Amerika hazatér a külföldi háborúkból és leveti magáról a külföldi kötelezettségvállalásokat".

Buchanan kérdéseket vetett fel:

  • "Vajon mire gondolhatott Trump, amikor az Egyesült Államok külpolitikai elitjének az amerikai-orosz viszony romlásához is hozzájáruló őrültségéről és butaságáról beszélt?"
  • "Vajon arra gondolhatott, hogy az Egyesült Államok a Szovjetunió szétesése után provokatív módon megjelent Oroszország hátsó udvarában, vagy Irak amerikai lerohanására, hogy megszabadítsa Szaddám Huszeint a nem létező tömegpusztító fegyvereitől?
  • Vagy a Bassár el-Aszad szíriai elnök elűzésére szövetkezett szír lázadóknak nyújtott amerikai támogatásra?
  • Vagy az Egyesült Államok cinkosságára a kijevi puccsban, amellyel kiütötte a hatalomból a megválasztott oroszbarát rendszert, s amely ahhoz vezetett, hogy Putyin a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpont megőrzése végett megkaparintotta a Krímet?".

Pat Buchanan mindebből arra következtetett: Vlagyimir Putyin több, az amerikaiak által elítélt reakciója valójában válaszreakció volt.

A kép forrása: AFP/Yuri Kadobnov.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.18 04:24

https://www.youtube.com/watch?v=VmiypJgKpHg&start_radio=1&list=RDBvfv3GIeCos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.18 04:19

Traditional Kazakh Folk Music

Turan

https://www.youtube.com/watch?v=Bvfv3GIeCos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.18 04:05

Szalem, bratan.
Halai szen?
Zsaksze?
Ili - bardak tam? (ha ha ha)
Kurdasz?
Mahabat kak?

Davai poslushaem - vashi luchshie pesnii:

Akeshim Anashim
https://www.youtube.com/watch?v=OGBE9dYzl4M

Pésznya dlia ródnih
https://www.youtube.com/watch?v=TEfaFE3EmFg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.17 21:24

Abszolut igaza van. Az amerikai hazugságzsákból már nemcsak a lóláb lóg ki, hanem az egész ló.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html