Úgy tűnik, nem hamarkodják el a skótok a függetlenségi népszavazást

A skót miniszterelnök szerint az idén bizonyosan nem lesz népszavazás Skócia függetlenségéről.
MTI, 2017. január 9. hétfő, 17:57
Fotó: MTI/EPA

Nicola Sturgeon az STV skót kereskedelmi televízió hétfői hírműsorában kijelentette: a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, mert nem szabad megengedni, hogy Skóciát a brit kormány belesodorja a hard Brexit szakadékába.

A brit politikai szótárban meghonosodott "hard (kemény) Brexit" kifejezés azt a forgatókönyv-változatot jelenti, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével együtt kivonulna az Európai Unió egységes belső piacáról is.

Sturgeon az STV hétfői interjúműsorában abszolút életfontosságú követelménynek nevezte, hogy Skócia az EU belső piacán maradhasson a brit EU-tagság megszűnése után is, mivel szavai szerint ettől skóciai munkahelyek, beruházások, valamint az egész lakosság életszínvonala függ.

A skót miniszterelnök azt azonban egyértelműen kizárta, hogy a skót függetlenségről szóló újabb népszavazást kormánya már 2017-re kiírná. Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi referendumon azonban - amelyen országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt - a skótok 62 százaléka a bennmaradásra szavazott. Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen az EU-tagságról.

Forrófejűségről szó sincs

A skót kormány mindazonáltal érezhető óvatossággal kezeli az újabb függetlenségi népszavazás kérdését, mivel a felmérések egybehangzó eredményei szerint a skót választók többsége továbbra sem támogatja az elszakadást az Egyesült Királyságtól.

Nicola Sturgeon azonban a hétvégén figyelmeztette Theresa May brit miniszterelnököt, hogy súlyos hibát követne el, ha blöffnek tekintené a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét. A skót kormányfő a BBC televízió vasárnapi műsorában is azt mondta, hogy a skót függetlenségi referendum akkor kerülhet ismét napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul.

Theresa May azonban még aznap visszautasította Sturgeon nyilatkozatát. A brit miniszterelnök Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: nem lehet olyan módon elképzelni a kilépést az EU-ból, hogy közben az Egyesült Királyság megtartja az EU-tagság egyes elemeit.

A brit kormányfő e kijelentésére a font jelentős, 1 százalékot meghaladó gyengüléssel reagált a hétfői londoni kereskedésben, mivel a piaci szereplők ezt egyértelmű utalásnak tekintették arra, hogy Theresa May kormánya ki akar vonulni az EU egységes belső piacáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK