Új módszerrel kényszerítenék térdre Észak-Koreát

Az észak-koreai sztálinista diktatúrát nem lehet legyőzni katonai eszközökkel vagy gazdasági blokáddal, a tárgyalási próbálkozások hatástalanok. Talán az egyetlen lehetőség a rendszer megdöntésére a társadalom ráébresztése arra, hogy másként is élhetne, mint amit a rezsim kínál neki.
Komócsin Sándor, 2017. november 25. szombat, 12:31
Fotó: Flickr

Meglepte a dél-koreai illetékeseket, mi motiválta a szökésre azt az észak-koreai kiskatonát, akit majdnem lelőttek saját társai. Miután magához tért kórházi ágyában megkérdezték tőle, mi ösztönözte arra, hogy vállalja az életveszélyes dezertálást? Azt mondta: szereti a lány popzenekarokat - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből (képünkön egy ilyen csapat reklámja látható - a szerk.)

Sokan bíztak abban, hogy a 24 éves katona fontos információkat mondhat arról, hogyan gondolkodnak a sztálinista rezsim uralma alatt élő átlagemberek. A rövid első mondat adott is némi közvetett információt. Rávilágít ugyanis arra, hogy a totalitáriánus állam agymosó propagandája ellenére milyen mélyen eljut a külvilág képe a rabságban élő emberekhez, továbbá arra, milyen erős hatással lehet rájuk.

Új stratégia

Egyre több elemző és szakértő véli úgy, hogy a nemzetközi közösségnek közvetlen kapcsolatba kellene lépnie az elnyomott észak-koreai társadalom tagjaival. Le kell bontani az információs vasfüggönyt, amely elszigeteli az országot a külvilágtól. Ez lehet a kiút abból a helyzetből, hogy a külvilág nem találja az eszközöket az egyre fenyegetőbb katonai hatalommá váló rezsim megbuktatásra.

A képlet ma úgy néz ki, hogy Phenjan egy háborúban biztosan súlyos károkat okozhatna közeli és távolabbi szomszédainak. A gazdasági-kereskedelmi embargó jórészt hatástalan, mert a feketepiacon megkerülik, illetve a diktátort és környezetét nem zavarja, ha az emberek éheznek. Dél-Korea tárgyalási kísérletei egyszerűen süket fülekre találtak.

Az észak-koreai emberek közvetlen elérése, ellátásuk információkkal - ez az egyetlen lehetőség a rendszer fellazítására. Sokakkal együtt ez a véleménye Sue Mi Terrynek, a washingtoni Center for Strategic and International Studies kutatóintézet Észak-Korea-szakértőjének. Szerinte kívülről még az USA sem képes megdönteni a rezsimet.

Gyerünk, csináljuk!

Az információs csapás vagy háború lehetőségét eddig alábecsülték a stratégák - ért egyet az előbbiekkel Sokeel Park, a Liberty in North Korea tagja. Ez a szervezet segít az észak-koreaiaknak elszökni az országból. A hivatalos politika képviselői megfeledkeznek arról, milyen óriási fölényben van az USA és a nemzetközi közösség a média, a popkultúra és a gazdaság terén - mondja az aktivista.

Elemzők szerint a stratégiaváltás első lépéseként értékelhető, hogy szeptemberben elindult a BBC koreai adása. Park úgy véli, ideje felidézni, milyen hatásos volt az információs blokád megtörése a kelet-európai szocialista rendszerek megrendítésében.

És azóta vannak új lehetőségek is. Ezekre példa a Facebook terve, hogy műholdas internetkapcsolatot kínáljon a fekete Afrikában érő országok lakóinak. Egyelőre azonban nagyon messze vagyunk ettől. Jelenleg a külföldi média termékei csempészek, vendégmunkások közvetítésével jutnak be az országba, egy dél-koreai szervezet ballonokkal juttat el popzenét és híreket tartalmazó médiatermékeket Észak-Koreába.

Ébresztő!

Ezek az erőfeszítések elszigeteltek. Fájóan hiányzik mögülük a szöuli és washingtoni anyagi támogatás. Nehezítik a propaganda-hadviselést Észak-Korea földrajzi adottságai is. Sok csempészt ölnek meg vagy rabolnak el. A pekingi hatóságok sem nézik jó szemmel, hogy más országok titkosszolgálatai akcióznak a kínai határ közelében.

A másik gond, hogy az emberek gondolkodásának átformálásától csak hosszú távon várható eredmény. Az agymosott generációk megnyerése már reménytelen. A fiatalokat kell megcélozni, akik úgy nőhetnek fel, hogy tudják: a nyomoron kívül minden hazugság, amit maguk körül látnak.

A legnagyobb kérdés, hogy Donald Trump amerikai elnöknek lenne-e türelme ehhez. Ő ugyanis záros határidőn belül el akarja törölni a föld színéről a sztálinista rezsim atomfegyver-arzenálját.

Kína bekeményített
Az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankcióknak részeként Kína nem importált vasércet, ólmot és szenet az országból októberben, és megszüntette a gázolaj, a benzin és a kukorica exportját - idézte az MTI a kínai vámszolgálat adatait. Ez az első eset 2015 júliusa óta, hogy Kína nem exportált benzint a szomszédos országba, míg a gázolaj esetében utoljára 2016 augusztusában volt ilyen kiesés.

A nyitókép forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gulyasgyula, 2017.11.25 18:39

Aki még nem evet PICK szalámit annak nem is hiányzik .. Az ott élők megszokták azt az életet jobb lenne békén hagyni őket ..Abból nem lesz háború... Elégedetlen ember meg mindig lesz a világon ..Az USA tele van velük és még mindig a Trump választási győzelmét vizsgálják egy évvel a választások után ...E Z --- N O R M Á L I S ????? NEM !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2017.11.25 14:48

Mekkora orbitális faszság már megint. Egy katonai diktatúrában a diktátornak meg a tiszti karnak megvannak a fenti jóléti dolgai, a többieket nem kérdezik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html