Kelet-európai diplomaták siettek üdvözölni az amerikai képviselőház szerdán meghozott döntését, amely utat nyit azelőtt, hogy felgyorsuljon az USA-ban kitermelt gáz tengerentúli exportjának előkészítése. A törvényhozás alsóházában elfogadott törvény 30 napot ad az energiaügyi minisztériumnak arra, hogy - a környezetvédelmi felülvizsgálat után - határozzon a folyékonygáz-terminálok építésének engedélyezéséről. Pozitív döntés esetén a jelentkezők benyújthatják erre vonatkozó pályázataikat - derül ki a Financial Times cikkéből.

Az USA-ban régóta folyik a vita arról, hogy engedélyezzék-e a palagáz kivitelét folyékony formában (lng). Az ukrán válság, amelyben Oroszország a gáz árának önkényes alakításával is zsarolja szomszédját, felerősítette az ügyet támogató hangokat. Ugyanakkor a képviselőház nem lépett akkorát, amekkorát sokan szerettek volna, ugyanis nem járult hozzá az lng-terminálok építésének automatikus engedélyezéséhez, illetve a folyékony gáz exportjához az USA NATO-szövetségeseinek. A kormány asztalán 25 kiviteli engedélykérelem fekszik.

Hurrá, végre

A szabályozás felvizezésének köszönhetően a harciasabb republikánus képviselők megszerezték sok demokrata támogatását is. A kormánypárti honatyák egy részét aggasztják a palagáz-kitermelés felfuttatásának esetleges környezetkárosító hatásai. Emellett attól tartanak, hogy az export miatt csökkenne a belső kínálat, ami az árak emelkedéséhez vezetne. Az Obama-adminisztráció nem megy szembe a törvénnyel, ám az kétséges, hogy a demokrata többségű szenátus szavaz-e róla.

A cseh, a lengyel, a litván, a magyar és a szlovák diplomácia egy ideje lobbizik az amerikai kongresszusnál, hogy nyisson utat az lng európai kivitele előtt, mert ezzel lehetne mérsékelni a kontinens függését az orosz gáztól. Egy washingtoni cseh diplomata szerint a képviselőházban elfogadott törvény jó irányba tett lépés, bár az eredeti változat ambiciózusabb lett volna.

A magyar nagykövetség üdvözölte, hogy a jogszabályt mindkét nagy párt képviselői támogatták. Ezenfelül megjegyezte, hogy az lng-export munkahelyeket teremthet az USA-ban és világos üzenetet küld Európába azzal kapcsolatban, hogy Amerika megteszi, ami tőle telik szövetségesei energiaellátásnak diverzifikációja érdekében.

Politikai csetepaté

Egyes egyesült államokbeli lobbicsoportok, amelyek nagy energiafogyasztókat képviselnek, ellenzik a gáz kivitelét. A feldolgozóipari cégek és mások nevében fellépő America's Energy Advantage szervezet szerint például a törvény az USA tengerentúli versenytársainak kedvez a hazai energiafogyasztók rovására. A szervezet úgy látja, hogy a 30 napos határidő nem elég arra, hogy felmérjék az lng-export esetleges engedélyezésének minden belső gazdasági hatását.

Cory Gardner republikánus képviselő, a törvény fő támogatója viszont úgy véli, hogy olyan ügy mellé álltak képviselőtársaival, amelyet már korábban előre kellett volna mozdítani. Amellett, hogy a kivitel munkahelyeket teremtene az USA-ban, javítaná az ország szövetségeseinek energiabiztonságát is. Igaz, hogy pozitív döntés esetén sem nyílna meg az első lng-terminál 2015 előtt, ám már az új gázbeszerzései forrás megjelenésének lehetősége is javítja az európai importőrök alkupozícióját a szállítókkal, mindenekelőtt Oroszországgal szemben.