Újabb bevándorlási csata Európában

A kilépéssel összefüggő kiadásokon túl újabb költséggel kell számolnia az Európai Unióból távozóban lévő Egyesült Királyságnak miután Franciaország arra készül, hogy nagyobb hozzájárulást kérjen a szigetország felé úton lévő bevándorlók megállításáért.
Komócsin Sándor, 2018. január 15. hétfő, 16:07
Fotó: Reuters

Franciaország azt akarja, hogy az Egyesült Királyság az eddigieknél többet vállaljon azokból a kiadásokból, amelyeket Franciaország a Nagy-Britanniába igyekvő bevándorlók feltartóztatására költ - adta hírül a Bloomberg Emmanuel Macron francia államfő egyik neve elhallgatását kérő tanácsadójára hivatkozva.

Macron a csütörtöki francia-brit csúcstalálkozón fogja felvetni ezt a kérdést. A tanácskozást a London közelében lévő Sandhurst katonai akadémián tartják. Párizs tárgyalni akar arról is, hogyan javíthatnák a kísérő nélkül utazó kiskorúak ellátását, illetve hogyan gyorsíthatnák fel a menekültkérelmi eljárások lebonyolítását.

A miniszter nem kertel

Ezt megelőzően a hét végén Gérard Collomb belügyminiszter adott hangot a francia igényeknek egy lapinterjúban - emlékeztetett a brit Guardian. Collomb, aki elkíséri főnökét Nagy-Britanniába, úgy fogalmazott, hogy a jelenlegieknél konkrétabb vállalást várnak a londoni kormánytól a bevándorlókkal kapcsolatos brit pénzügyi hozzájárulást illetően.

A felek még 2003-ban állapodtak meg arról, hogy a migráció kezelése ügyében a szigetország gyakorlatilag kitolhatja a határát a La Manche-csatorna francia oldalára. Párizs megengedte, hogy a brit bevándorlási hatóságok emberei Calais-ban végezzék el az érkezők ellenőrzését. Ugyanakkor Macron a tavalyi választási kampányban az egyezmény felülvizsgálatát ígérte, mondván: az ország nem lehet a jövőben Nagy-Britannia határőrsége.

Demonstratív látogatás

Úgy tűnik, a francia államfő nem idegenkedik a színpadias akcióktól. A csúcstalálkozó előtt, kedden Calais-ban és más észak-franciaországi városokban menekültközpontokat keres fel Collomb és két további minisztere társaságában. Tárgyalnak az ezeknek helyet adó települések vezetőivel, illetve a helyi civil szervezetek képviselőivel.

A Calais körüli táborokban 300-500 főként afgán és afrikai bevándorló torlódott fel, miután a francia hatóságok gyakorlatilag lezárták előttük a határt, amelyen át eljuthatnának Nagy-Britanniába. A belügyminiszter elmondása szerint ezek az emberek nem is kértek menekültstátust a francia hatóságoktól, mert a szigetország az úti céljuk.

A dzsungel

Korábban sokkal többen voltak: 2016-ban hétezren szorongtak a csatorna partján kialakult, dzsungelnek keresztelt alkalmi táborban, amelyben nyomorult boltok, szórakozóhelyek is üzemeltek. Ezt a tábort, amelynek felszámolásához David Cameron korábbi brit miniszterelnök 17 millió fontot (közel hatmilliárd forint, egy kisebb focistadion ára) ígért országa adófizetőinek pénzéből, a francia hatóságok megszüntették.

Collomb szerint országa évente 185 ezer menekült ügyét képes korrekten elintézni. Ez nagyjából megfelel Rennes városának lakosságának. Nem tartanak igényt gazdasági bevándorlókra, így ezeknek legfeljebb egy része számíthat pozitív elbírálásra.

A nyitókép forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.01.15 19:44

Világos: a brüsszeli bohócok, Merkellel az élen, behívják a bantu migránsokat, aztán a költségeket kifizettetik a tagállamok adófizetőivel. Miközben habzó szájjal skandálják a multikulti ócska jelszavait, ezek a rágcsálók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.01.15 17:56

Ja, bezzeg mikor mi kértünk támogatást Brüsszeltől a kerítésért, akkor lesöpörtek bennünket az asztalról. Na ez a kettős mérce. Ez a hülye Macron se az angolokra kenje a saját szarát, hanem küldte volna ki a hadsereget meg a rendőrséget a határra, a francia haditengerészetet meg a Földközi tengerre, és állította volna meg ezt a csürhét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html