Újabb európai ország készül a szakadékba ugrani

Hiába borítékolható az év első felében szerzett görögországi tapasztalatok alapján, hogy nagyon rosszul jár az az EU-IMF támogatásban részesülő ország, amely fel akarja hígítani a hitelezők követeléseit, a kormányzásra legesélyesebb portugál párt éppen erre készül.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 21:11
Fotó: Reuters

Javában tart a belpolitikai válság Portugáliában, miután a néhány hete lezajlott választások után nem sikerült stabil kormányt állítani az ország élére. Pedro Passos Coelho kisebbségi jobboldali kabinetje 11 nap után megbukott, mivel a parlamentben összefogtak ellene a baloldali pártok.

Közülük a legnagyobb, a Szocialista Párt esküszik rá, hogy ha hatalomra kerül, akkor visszavon számos olyan megszorító intézkedést, amelyet az ország hitelezői kényszerítettek rá az országra - írja a Bloomberg. Egyebek mellett növelnék a közalkalmazotti béreket és növelnék a családtámogatásokat.

Az európai kontinens legnyugatibb állama Görögország és Írország után kért segítséget az EU-tól és az IMF-től 2011 tavaszán. A 78 milliárd eurós csomagért cserébe vissza kellett vágnia a költségvetési kiadásokat és növelnie kellett az adóbevételeket. Szemben Görögországgal, amelynek az első után további két pakkra volt szüksége, Portugália 2014-re lezárta saját programját és gazdasága növekedésnek indult.

Nincs vége

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány eleresztheti a gyeplőt. Coelho rövid időn belül megjárta a politikusok mennyországát és poklát: a választók felhatalmazták a kormányzás folytatására, majd az ellenzék néhány nap alatt megalázóan megbuktatta. Az elemzők a decemberi spanyolországi választások előtt egyfajta lakmuszpapírnak tartják, hogy a portugál szavazók mit várnak el új kormányuktól a több éven át tartó nadrágszíj-megszorítások után.

Sajnos elég felidézni mibe került Görögországnak, hogy a januárban megválasztott radikális baloldali kormány szembe fordult az EU ajánlásival, azaz megpróbálta fellazítani a költségvetési megszorításokon alapuló gazdaságpolitikát - mondta Maria Luis Albuquerque pénzügyminiszter percekkel a kormányát megbuktató parlamenti szavazás előtt.

Mit értek el? A gazdaságuk visszacsúszott a recesszióba, nagyobb lett a szegénység és a munkanélküliség, és úgy kivéreztették a pénzügyi rendszerüket, hogy a korábbinál is jobban rászorulnak az EU és az IMF támogatására.

Nem lépnek a görög útra?

Portugália nem követi el a görögök hibáit - állítja Mario Centeno közgazdász, szocialista képviselő, aki részt vett a legnagyobb ellenzéki párt - és jó eséllyel hamarosan a kormánypárt - terveinek kidolgozásában. Egyetért vele Holger Schmieding, a Barenberg Bank vezető elemzője. Ezt arra alapozza, hogy a portugál szocialisták - szemben görög kollégáikkal - nem radikálisak, teljesen Európa-pártiak, támogatóik nem díjaznák, ha szembe mennének az EU-val.

Nem mellékes ugyanakkor, hogy a kisebb baloldali pártokra - amelyek kívülről támogathatnák az új kormányt - már nem mondható el mindez. Van köztük ugyan, amely az államadósság átütemezését követeli.

A Fitch Ratings hitelminősítő úgy látja, hogy a költségvetés fellazítása növelhet a GDP arányos államadósságot, ami akár az ország hitelbesorolásának rontásához vezethet. Ez elég vészjósló annak tükrében, hogy az Európai Bizottság még a belpolitikai válság előtt az jósolta, hogy a tartozások idén elérik a GDP 130 százalékát és jövőre is csak 128 százalékra mérséklődnek. A közgazdászok szerint a 60-80 százalék feletti arány fenntarthatatlan.

Több forgatókönyv

Az alkotmány megtiltja, hogy egy parlamenti választás után hat hónapon belül újabb szavazást írjanak ki. Ezért Anibal Cavaco Silva államfő kezében van a döntés: felkérheti a szocialisták vezetőjét, Antonio Costát kormányalakításra, ám ez csak egy újabb ingatag kisebbségi kabinethez vezetne.

Felkérhet valaki mást - akinek még akkora támogatottsága sem lenne, mint a két nagy párt vezérének - vagy meghízhatja Coelhót, hogy a következő hónapokban vezessen egy ideiglenes kormányt. Parlamenti támogatás híján azonban semmilyen intézkedést nem hozhatnának, így ez a vezetés tipikus esete lenne a béna kacsának.

Silva egyelőre konzultálgat. Nem csupán a pártok vezetőivel, hanem például a portugál üzleti kamarával, illetve a turisztikai vállalkozások szövetségével. Jól jellemzi a helyzetet, amit Coelho mondott megbuktatása előtt riválisai hatalomra kerüléséről: Remélem, hogy amit holnap meg akarnak valósítani, azért nem kell holnapután duplán meg duplán megfizetnünk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.13 21:28

sok a tartozás ...fizetni kell !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.13 15:31

@Warlock:
ebből látszik, hogy az imf segélyre szorult ország nem egyenlő egy csődbe ment országgal. csak ésszel kell használni a pénzt és végre kell hajtani egy költségvetési kiigazítást. bajnaiék még orbán szerint is jól csinálták. amit te az imf kirúgásának ítélsz, addigra rég lezárult ügy volt, már csak a refinanszírozás része volt hátra.

a portugálok ugyanitt állnak, talán már vissza is fizették azt is, nem tudom. a probléma ott van, hogy náluk 130%-os gdp arányos adósságnál, nem a költségvetés szétbaszása lesz a megoldás. átalakítani lehet sőt, kell is, hiszen nap, mint nap változik a gazdaság, időnként hozzá kell igazítani a dolgokat. de a költségvetési fegyelmet nem lazíthatják, erről szól a cikk. a görögök nem voltak észnél, most a portugál balosok azzal kampányolnak, hogy ők igen. azt majd meglátjuk, nem láttam olyan politikust, aki ne bírt volna ígérni, de olyat sokat, aki nem tartotta be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.12 21:58

"Hiába borítékolható az év első felében szerzett görögországi tapasztalatok alapján, hogy nagyon rosszul jár az az EU-IMF támogatásban részesülő ország, amely fel akarja hígítani a hitelezők követeléseit"

Hát ez óriási... Magyarország is nagyon rosszul járt, hogy először felhígította a hitelezők követeléseit, majd seggbe rúgta a vasorrú boszorkányt a Bilderberges bandájával együtt... tényleg... most hogy mondják...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.11.12 21:25

Hülyék. Egyszer már megtanulhatnák, hogy ahol a szocializmus megjelenik, ott hamarosan kopogtat a csöd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html