A brit kormány december első hetében a legfelsőbb bíróságon hadakozott azokkal a pereskedőkkel, akik szerint a parlament jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy Nagy-Britannia benyújtsa kilépési szándékát az Európai Unióból, ám eközben egy újabb nagy meccs is kibontakozni látszik - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A kabinet álláspontja szerint a parlament áldását adta a június végi függetlenségi népszavazásra, amivel a maga részéről elvégezte a dolgát. Ha a nép többsége a kilépést választja, akkor a kormány dolga, hogy megtegye az ezzel kapcsolatos lépéseket. A pereskedők viszont úgy vélik, a parlament hagyta jóvá 40 éve a belépést, azért az ő dolga, hogy - a véleménynyilvánító szavazás után - kezdeményezze a kilépést.

Nem ilyen egyszerű

Politikusok és szakértők egy csoportja azonban most úgy látja, hogy van itt még egy probléma. Nevezetesen az, hogy a Brexittől független kérdés a szigetország kiléptetése az Európai Gazdasági Térségből (EEA), azaz az egységes piacról. Ezt az álláspontot sajátos módon olyanok is képviselik, akik a referendumon a kilépés mellett kampányoltak, és olyanok is, akik a bent maradás mellett voltak.

Az előbbieknek ugyanis csak az EU minden további részével volt bajuk, nem a világ legnagyobb, félmilliárd embert átfogó egységes piacával. Érvelésük szerint a brit törvényhozás annak idején külön szavazott az EEA-val kapcsolatos nemzetközi szerződés elfogadásáról és az európai uniós belépésről. A kormány szerint a két megállapodás elválaszthatatlanul összetartozik.

Precedens

Izland, Liechtenstein és Norvégia részese az Európai Gazdasági Térségnek, miközben nem tagjai az Európai Unónak. Más kérdés, hogy lehetővé kell tenniük a munkaerő szabad áramlását, és egyedi államközi megállapodások alapján részt kell vállalniuk az unióval - vagy ha tetszik, az EEA-val kapcsolatos - közös költségek finanszírozásából is.

Az utóbbi kettőt - azaz a kelet-közép-európai vendégmunkások beáramlását és a befizetést az uniós kasszába - egyértelműen elutasította a britek többsége június 23-án. Akik azonban mentenék a közös piaci részvételt, azok azzal érvelnek, hogy e nélkül Nagy-Britanniának a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai alapján kellene kereskednie az európai országokkal, ami sokkal rosszabb lenne a vámmentes üzletelésnél.

Azt már nem!

A YouGov közvélemény-kutató intézet hét végén megjelent felmérése szerint a Brexitre szavazók fele nem szeretne anyagi hátrányokat elszenvedni az EU-s kilépés miatt. A kétféle kilépés hívei szerint a szétválasztással leegyszerűsödne az egész folyamat és az EU nem tudna feltételeket szabni az egységes piaci részvétel megtartásához, hiszen azt nem akarná feladni Nagy-Britannia.