Újabb népszavazás jöhet az EU-ról

Egyre több brit akar újabb népszavazást arról a megállapodásról, amely rögzíti az Egyesült Királyság és az Európai Unió válásának feltételeit. A voksolás végkimenetele azonban továbbra is bizonytalan lenne, mert nem csökkent a társadalom megosztottsága.
Komócsin Sándor, 2018. június 22. péntek, 18:07
Fotó: Shutterstock

A brit közvélemény egyértelműen támogatna egy újabb népszavazást a brexitről - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból, amelyet a 2016. június végi referendum évfordulója alkalmából készítettek. A Survation intézet több mint ezer embert kérdezett meg, akik 48 százaléka ismét az urnák elé járulna, hogy kimondja a végső szót országa kilépéséről az EU-ból.

Az újra szavazni vágyók 66 százaléka két évvel ezelőtt a maradásra adta a voksát, míg 34 százalékuk a távozást támogatta. A megkérdezettek negyede ellenezi, hogy újabb referendumot tartsanak erről a kérdésről és 18 százalék azok aránya, akik nem tudják, mi lenne a jó. A végeredmény azt bizonyítja, hogy egyre többen támogatják az "emberek szavazata" kezdeményezést, amely szerint a népnek kellene kimondania az utolsó szót a brexitről.

Megosztottság

A Survation felméréséből az is kiderül, hogy a britek továbbra is nagyjából fele-fele arányban megosztottak a kilépés egyik kulcskérdésével kapcsolatban. Az úgynevezett puha válást, amelynek eredményeként az Egyesült Királyság szoros politikai és gazdasági kapcsolatban maradna az EU-val, a válaszadók 43 százaléka támogatta, míg a kemény kilépést, amelynek eredményeként eltávolodna egymástól a szigetország és a kontinentális Európa 37 százalékuk látná jónak.

Hasonló megosztottság mutatkozik a kormány vitatott javaslatával, a "brexitosztalékkal" kapcsolatban, amely azt jelenti, hogy a válásnak köszönhetően elmaradó uniós befizetéseket a nemzeti egészségbiztosításra (NHS) kellene költeni. Az emberek 40 százaléka úgy látja, hogy lenne ilyen speciális "osztalék", míg 37 százalékuk szerint ez kamu.

A legfontosabb kérdés

A legfontosabb kérdés persze az, hogyan szavaznának, ha az lenne az alternatíva, hogy országuk az EU tagja maradjon-e vagy sem. A mostani közvélemény-kutatás szerint a britek 53 százaléka a maradás mellé tenné az X-et, míg 47 százalékuk a válást támogatja. A Survation vizsgálatainak sorában március óta ez az első eset, hogy a maradást akarók többségben vannak a távozásra voksolókkal szemben.

A felmérés olyan időszakban készült, amikor a brexit mikéntjével kapcsolatos tárgyalások holt pontra jutottak azzal a részletkérdéssel összefüggésben, hogy miként válhatna függetlenné az ország, miközben nem alakulna ki valódi vámhatár Észak-Írország és Írország között - emlékeztet a Business Insider.

Tüntetés lesz

Eközben egyre jobban erősödnek az üzleti világ aggodalmai, közvélemény-kutatás nyilvánosságra kerülésével egyidejűleg az Airbus jelentette be, hogy kivonja befektetéseit az Egyesült Királyságból, ha nem lesz megállapodás a válásról az EU-val. Ez több tízezer munkahely megszűnésével járna.

Nyilván szintén a kétéves évfordulóhoz kapcsolódva tüntetést szervezett a többpárti támogatást élvező People's Vote kampány a hét végére, amelyek az újabb népszavazás kiírását követelik. Chuka Umunna munkáspárti parlamenti képviselő a kampány egyik nagykövete úgy látja, hogy az idő nekik dolgozik. A válási tárgyalások megrekedtek, a kormány viselkedése kaotikus, a parlament lebénult - mondja, ezért itt az ideje, hogy a nép vegye a kezébe a folyamat irányítását.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.06.26 13:12

Ha a népszavazás úgy döntött, h brexit, akkor brexit. Az angol ne legyen már köpönyegforgató német, mint amikor tavaly azt mondták, hogy a nem az nemet jelent. De mégsem, mert a bevándorlásra mondták, h nem :)
Javaslom :)))) hogy az angolok négyévente a választásokon döntsenek a brexitről is. Aztán mire lecseng a dolog, újra lehet szavazni.
Vicckategória lett már a nyugati politika! 1,7 milliós muzi migráncs egy pisztolylövés nélkül átalakít mindent Európában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.06.26 09:53

@krax+:
Ja, ilyen alapon havonta lehet a kilépésről népszavazást tartani, akár 100 éven keresztül éppen attól függően, hogy ki adja a pénzt a szavazásra.
:D
Úgy váltogatjátok a véleményeteket akár a "nemeteket"!
More, ma milyen nemű vagy?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2018.06.26 09:35

@krix6: "Segítek: megírhatnád mi a véleményed a brexittől..."

Te szerencsétlen és agyatlan IQ nuku fityesz droid, még hányszor írjam le, mire felfogod, és megérted?:)


krax+, 2018. június 24., vasárnap 20:42
@Luftschutzbunker_Zwei: "Az angolok nem vetettek fel semmit, csak a magadfajta bérliberáltak nem tudnak belenyugodni az eredménybe, Móricka."

Te IQ nuku alkesz, az angolok látva a mára már nyilvánvaló lehetséges következményeket, rájöttek, hogy a populista hazug szavak félrevezették őket, leginkább a Magyar, és Lengyel migráncsokkal kapcsolatban, és inkább csak a pénzük elértéktelenedése, és a gazdasági káosz vár rájuk, főleg a kemény brexit esetén! Ha, ha,ha
Nó para, lesz náluk újra népszavazás, mert joguk van ahhoz is hogy felülbírálják a hazug ígéretekt a brexitről, még ha nektek IQ nukuknak ez nem is tetszik! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.06.26 09:20

@krax+:
Hát úgy látom se a vérnyomásod nem ment le, se értelmes kommentre nem futotta...
:D
Ma megint te vagy az ügyeletes hülye?

Segítek: megírhatnád mi a véleményed a brexittől...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.06.26 08:35

@Elhetetlen: Jól láttam elsőre is, h te csak egy libsi trollocska vagy. Az igazságtól irtózol, azaz -a te szavaddal élve- "irritál". :DD
Érdekes módon a pistike, meg az IQnuku hülyegyerek nem irritál az egész napos fröcsögéssel. csak az igazság, mely szerinted "agyatlan",

"A britek szavaztak és úgy döntöttek nem akarnak az eu-ban maradni. Nem tiszteled a döntésüket, pistike?"
Ez bezzeg zavar, csak elmondani nem tudod, h miért. :DDD Lebuktál sunyi libsi troll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html