Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit közvélemény egyértelműen támogatna egy újabb népszavazást a brexitről - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból, amelyet a 2016. június végi referendum évfordulója alkalmából készítettek. A Survation intézet több mint ezer embert kérdezett meg, akik 48 százaléka ismét az urnák elé járulna, hogy kimondja a végső szót országa kilépéséről az EU-ból.

Az újra szavazni vágyók 66 százaléka két évvel ezelőtt a maradásra adta a voksát, míg 34 százalékuk a távozást támogatta. A megkérdezettek negyede ellenezi, hogy újabb referendumot tartsanak erről a kérdésről és 18 százalék azok aránya, akik nem tudják, mi lenne a jó. A végeredmény azt bizonyítja, hogy egyre többen támogatják az "emberek szavazata" kezdeményezést, amely szerint a népnek kellene kimondania az utolsó szót a brexitről.

Megosztottság

A Survation felméréséből az is kiderül, hogy a britek továbbra is nagyjából fele-fele arányban megosztottak a kilépés egyik kulcskérdésével kapcsolatban. Az úgynevezett puha válást, amelynek eredményeként az Egyesült Királyság szoros politikai és gazdasági kapcsolatban maradna az EU-val, a válaszadók 43 százaléka támogatta, míg a kemény kilépést, amelynek eredményeként eltávolodna egymástól a szigetország és a kontinentális Európa 37 százalékuk látná jónak.

Hasonló megosztottság mutatkozik a kormány vitatott javaslatával, a "brexitosztalékkal" kapcsolatban, amely azt jelenti, hogy a válásnak köszönhetően elmaradó uniós befizetéseket a nemzeti egészségbiztosításra (NHS) kellene költeni. Az emberek 40 százaléka úgy látja, hogy lenne ilyen speciális "osztalék", míg 37 százalékuk szerint ez kamu.

A legfontosabb kérdés

A legfontosabb kérdés persze az, hogyan szavaznának, ha az lenne az alternatíva, hogy országuk az EU tagja maradjon-e vagy sem. A mostani közvélemény-kutatás szerint a britek 53 százaléka a maradás mellé tenné az X-et, míg 47 százalékuk a válást támogatja. A Survation vizsgálatainak sorában március óta ez az első eset, hogy a maradást akarók többségben vannak a távozásra voksolókkal szemben.

A felmérés olyan időszakban készült, amikor a brexit mikéntjével kapcsolatos tárgyalások holt pontra jutottak azzal a részletkérdéssel összefüggésben, hogy miként válhatna függetlenné az ország, miközben nem alakulna ki valódi vámhatár Észak-Írország és Írország között - emlékeztet a Business Insider.

Tüntetés lesz

Eközben egyre jobban erősödnek az üzleti világ aggodalmai, közvélemény-kutatás nyilvánosságra kerülésével egyidejűleg az Airbus jelentette be, hogy kivonja befektetéseit az Egyesült Királyságból, ha nem lesz megállapodás a válásról az EU-val. Ez több tízezer munkahely megszűnésével járna.

Nyilván szintén a kétéves évfordulóhoz kapcsolódva tüntetést szervezett a többpárti támogatást élvező People's Vote kampány a hét végére, amelyek az újabb népszavazás kiírását követelik. Chuka Umunna munkáspárti parlamenti képviselő a kampány egyik nagykövete úgy látja, hogy az idő nekik dolgozik. A válási tárgyalások megrekedtek, a kormány viselkedése kaotikus, a parlament lebénult - mondja, ezért itt az ideje, hogy a nép vegye a kezébe a folyamat irányítását.

A fotó forrása: Shutterstock