Ukrajna: az IMF elégedett

Az ukrán gazdasági reformtervek jó benyomást tettek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettesére, aki a héten küldöttség élén az országban járt, hogy tárgyaljon a kijevi kormánnyal.
MTI-Eco, 2014. december 14. vasárnap, 09:36
Fotó: Reuters

Az IMF idén áprilisban 17 milliárd dolláros, két évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára. Ez része annak a 27 milliárd dolláros segélycsomagnak, amelyet nyugati országok nyújtanak az országnak. A nemzetközi pénzügyi szervezet novemberben azonban figyelmeztette Ukrajnát, hogy a jövő év végéig újabb 19 milliárd dollár hitelre lesz szüksége.

"Jó benyomást tettek rám az ország gazdasági átalakítására vonatkozó terveik és eltökéltségük, határozottságuk e tervek végrehajtására" - jelentette ki David Lipton szombaton Washingtonban kiadott közleményében. A küldöttség kedden érkezett Kijevbe, a vezérigazgató-helyettes pedig péntek óta tárgyalt Petro Porosenko ukrán elnökkel és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel. A küldöttség jövő csütörtökig marad és technikai jellegű részletekről tárgyal még.

A jövő év elején is Ukrajnába látogat egy IMF-küldöttség, amely gazdaságpolitikai kérdésekről folytat majd megbeszéléseket.

Az ukrán parlament csütörtökön hagyta jóvá a kormány általános gazdaságpolitikai programját, amelyben számos, a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorító intézkedés szerepel. Ezen intézkedések egyike, hogy piaci szintre emelik a lakossági energia árát.

Az IMF a hitelért azt is elvárja Ukrajnától, hogy privatizálja a veszteséget termelő állami cégeket, illetve szorítsa vissza a korrupciót, de ilyen irányú lépés vajmi kevés történt még az AFP hírügynökség szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.14 13:06

..nem sokára lehet vinni mindent szarért -hugyért ...!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html