A Magyarországot kormányzó Fidesz határozottan elkötelezett az európai konzervatívok legfőbb csoportosulása, az Európai Néppárt (EPP) iránt a jövő évi európai parlamenti választások előtt - idézte a Reuters Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkárt.

A kijelentés arra utalhat, hogy elfogadja Manfred Weber néppárti politikus az EPP csúcsjelölti tisztségéért való elindulását. Weber indulását a német CDU/CSU pártszövetség és Angela Merkel kancellár is támogatják.

Az EU-ügyekért felelős államtitkár viszont azt is közölte, hogy vannak közös ügyei az olaszországi radikális jobboldali Liga párttal is. Ez utóbbival arra utalhatott, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga vezetője augusztus végén megállapodott abban, hogy migrációellenes politikájukat együtt fogják képviseli a jövő májusi szavazáson - állapítja meg a Reuters

A fő ellenfél

A két politikus Emmanuel Macron francia államfőben jelölte meg fő ellenfelét, mivel úgy gondolják, hogy az EP-választás a migrációt elutasító nacionalisták és az EU-párti "progresszívek" közötti nyílt politikai összecsapás lesz. Ennek ellenére Takács szerint a Fidesz erős és elkötelezett tagja az EPP-nek, ezért egyáltalán nem szándékozik távolságot tartani a Néppárt hagyományos értékrendjétől.

Miért ne egyeztetnének olyan közéleti személyiségekkel, politikusokkal, akik bizonyos kérdéseket hasonlóan közelítenek meg és hasonló következtetésekre jutnak, mint a magyar kormánypárt, - utalt az államtitkár az magyar miniszterelnök felpörgött külpolitikai aktivitására. Az, hogy a Fidesz egy bizonyos politikai családhoz tartozik, még nem jelenti azt, hogy nem egyeztethet más politikai erők vezetőivel. Ebből nem következik automatikusan egy új politikai szövetség kötése.

Szélről előre

Európában az elmúlt években, elsősorban a 2015-ös óriási bevándorlási hullám után nőtt a radikális, migrációellenes pártok támogatottsága a nemzeti és helyi választásokon - emlékeztet a Reuters. Annak idején a Fideszhez hasonlóan az EPP-ben helyet foglaló német CDU vezetője, Angela Merkel kancellár kitárta Németország kapuit a szíriai menekültek előtt. Ugyanakkor a Liga - amellyel a migráció kérdésében a Fidesz egy húron pendül - a francia radikális jobboldali Nemzeti Fronttal együtt a Mozgalom az Európai Nemzetekért és Szabadságért pártcsalád tagja.

Orbán Viktor visszautasítja a menekültek európai kvóta szerinti elosztását az EU-tagállamok között, pártja hatalmas fölénnyel nyerte az áprilisi parlamenti választásokat miután a kormány pengés drótkerítést épített a bevándorlók ellen az ország déli határán. A győzelem után a menekülteket segítő civil szervezeteket visszaszorító törvényeket fogadott el a Fidesz kétharmados többségével működő magyar parlament.

Vita lesz

Takács szerint Magyarországot folyamatosan támadják kemény migrációellenes fellépése miatt. A szeptember második hetében esedékes európai parlamenti vita arról a jelentésről, amely szerint olyan jogszabályok születnek Budapesten, amelyek megsértik az EU-s szabályokat, csak a következő csata ebben a politikai háborúban.

Az európai törvényhozók a jövő hét közepére tűzték napirendre azt a jelentést, amely szerint Magyarországon korlátozzák a szólásszabadságot, gyengül a jogszolgáltatás függetlensége, és összességében olyan intézkedések történnek, amelyek rendszer szintű fenyegetést jelentenek a demokráciára, a jog uralmának biztosítására, illeltve az alapvető jogok érvényesülésére.

A magyar államtitkár az egész jelentést egy politikai kampány részének tekinti, amely arra utal, hogy az európai intézmények politikai aktivistaként akarnak színre lépni. A magyar vezetés nyugodt, mert - mint annyi más esetben - most is biztos az igazában. Ezek a vádak bizonyos értelemben csak otromba hazugságok.

A fotó forrása: Shutterstock