Válságkezelés orosz módra, avagy Putyin máshogy csinálja

A szakértők egy része szerint az Oroszországban a stratégiai ágazatokon kívül minden gazdasági ágban bevezetett egy hónapos szabadságolás katasztrofális következményekkel jár majd, míg mások úgy vélik, nem fenyeget ez a veszély. Egy biztos: Vlagyimir Putyin államfő nem véletlenül nevezi vakációnak a járvány miatti kényszerszabadságot.
Komócsin Sándor, 2020. április 6. hétfő, 19:41
Fotó: Reuters

Oroszország egy generáció óta nem látott recesszió felé halad a koronavírus-járvány miatt bevezetett egy hónapos kényszerszabadság miatt, amely mindenki re vonatkozik, aki nem a stratégiai ágazatokban dolgozik - idézi a szakértők egy részének véleményét a Moscow Times. Azok a közgazdászok, akik ezt jósolják több millió munkanélkülit vizionálnak: Vlagyimir Putyin államfő bejelentése, amivel elrendelte az áprilisi szabadságot, a legrosszabb félelmeinket erősíthette meg, csak az a kérdés, hogy az orosz gazdaság milyen mély recesszióba süllyed emiatt - véli Lilit Gevorgyan, az IHS Markit elemzője.

A hozzá hasonlóan vélekedők úgy látják, hogy olyan visszaesés jön, amilyenre az elmúlt 20 évben, azaz Putyin regnálásának idején nem volt példa. A munka hosszú leállása az alacsony szintre került olajárral párosul, aminek következtében a GDP hanyatlása két számjegyű lehet - jósolja Vlagyimir Miklasevszkij közgazdász. Mielőtt az államfő az egyhetes szabadságot egyhavira hosszabbította, Alekszej Kudrin az állami számvevőszék elnöke arról tájékoztatta arról, hogy a recesszió a legjobb esetben is 3-5 százalékos lesz. Eszerint Putyin számol sajátos válságkezelése következményeivel.

Vélhetően azzal is, hogy visszaesés eredményeként a munkanélküliségi ráta becslések szerint a járvány előtti 4,6 százalékról az év végére 10-15 százalékra ugorhat. Ez azt jelentheti, hogy 7-10 millióan maradhatnak állás nélkül a 147 milliós országban.

Csak semmi pánik!

Más szakértők nem látják ilyen sötéten a kilátásokat: úgy vélik, recesszió ugyan lesz, de nem drámai. Oroszország gazdasági szerkezetében viszonylag alacsony a szolgáltatások aránya, amelyek a legjobban szenvednek a karanténoktól, miközben magas a közfoglalkoztatás aránya és az ország nagy pénzügyi tartalékokkal rendelkezik - mondja Szofja Donec, a moszkvai Renaissance Capital tanácsadó cég elemzője. A legerősebb érve azonban az, hogy Oroszország, az orosz társadalom bizonyítottan jól teljesít, amikor mobilizálni kell az erőforrásait egy-egy nagy megrázkódtatás után.

Az orosz gazdaságnak csupán 30 százalékát érintik a leállások a kényszerszabadság miatt, az energiaipar és a nyersanyag-kitermelés működésben maradt és sok olyan ágazat lehet, amelyben a cégek otthoni munkára tértek át - teszi hozzá az előbbiekhez Sztanyiszlav Murasov, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

A talány

A szakértők mindegyike felhívja a figyelmet arra, hogy Oroszország 150 milliárd dolláros (az éves magyar GDP-vel egy szinten lévő összeg) tartalékkal rendelkezik Nemzeti Vagyonalapjában, ami eléri az ország éves teljesítményének 10 százalékát. A Kreml azonban - szemben a világ összes kormányával - egyelőre semmilyen gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot nem jelentett be.

A szakértők értetlenül állnak ez előtt a talány előtt, legfeljebb annyi magyarázatot találnak rá, hogy az országot sújtó nyugati gazdasági szankciók miatt, ami megnehezíti például a hitelfelvételt, Oroszország nem tudja sutba dobni a fegyelmezett költségvetési gazdálkodást, mint ahogy azt a fejlett országok és egyes feltörekvők is teszik.

A Moscow Times újságíróinak tucatnyi kisvállalkozás tulajdonosa panaszkodott arra, hogy nem számíthatnak állami segítségre. A gyengécske orosz ellenzék is megszólalt az ügyben, kérdés, van-e az országban bárki, aki meghallja a hangjukat.

A lehetséges megfejtés

Putyin korábban nemes egyszerűséggel szélhámosoknak minősítette a kisvállalkozások tulajdonosait, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig szövetségi adóellenőrzéssel fenyegette meg azokat a cégeket, amelyek a koronavírus-járványra hivatkozva alkalmazottakat bocsátanak el. Ez a ráolvasásszerű megoldás persze kevés lehet, mert nagyvállalatoknak ugyan van annyi tartalékuk, hogy hónapokig fizessék a kényszerszabadságon lévő dolgozóik bérét, a kisebbek azonban gyorsan ki fognak futni a pénzükből.

A Kreml stratégiája az lehet, hogy a rátolja a vállalatokra az ideiglenesen nem dolgozó emberek bérének kifizetését, ahelyett, hogy - amint azt a nyugati országokban látjuk - állami forrásokat biztosítana erre - véli Chris Weafer, a Macro Advisory tanácsadó cég elemzője. Úgy véli, Putyin ezért minősítette "meghosszabbított vakációnak" az emberek egy hétről egy hónapra növelt, fizetett kényszerszabadságolását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.04.06 23:22

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: " A "szerző" adós maradt bármiféle linkkel, hivatkozással, hogy ezt hol és mikor mondta volna Putyin - a "korábban" meglehetősen tág fogalom, ugye -, de neked bizonyára megvan a kérdéses link, ha készpénznek veszed az igazmondó liberálmédia újabb vad állítását - ne titkold hát előlünk!

Ha ha ha "

Neked mi a tapasztalatod egyébként ? Neked mennyi törpöt lehet elbocsájtani az aranybányádból ?
Ha pld. Hapci tüsszent, akkor mi az eljárás ? Mert ugye homeoffice módszerrel nem lehet aranyat bányászni...XDDDDD

Hát igen...a liberálmédia?..mindent feljegyeznek amit a hazug gazember politikusok összehordanak .És utána pofátlanul felemlegetik ezeket....hogy nem szakad rájuk az ég.
Bezzeg a kiegyensúlyozott és orosz állami és ahhoz kapcsolt oligarcha média nem csinál ilyeneket...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.06 23:05

@Darabont1453: "Putyin korábban nemes egyszerűséggel szélhámosoknak minősítette a kisvállalkozások tulajdonosait"

A "szerző" adós maradt bármiféle linkkel, hivatkozással, hogy ezt hol és mikor mondta volna Putyin - a "korábban" meglehetősen tág fogalom, ugye -, de neked bizonyára megvan a kérdéses link, ha készpénznek veszed az igazmondó liberálmédia újabb vad állítását - ne titkold hát előlünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.06 22:56

" Putyin korábban nemes egyszerűséggel szélhámosoknak minősítette a kisvállalkozások tulajdonosait, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig szövetségi adóellenőrzéssel fenyegette meg azokat a cégeket, amelyek a koronavírus-járványra hivatkozva alkalmazottakat bocsátanak el. "


Ha-ha-ha.....Na itt aztán lehet válallkozni?.XDDD
A Cár Atyuska megmondja Ivánnak. a kisvállalkozónak, hogy ha elbocsájt a 2-3 alkalmazottjából valakit, mert nincs munka, akkor bizony Iván egy " szélhámos "...XDDD

Hát igen..itt jön ki a KGB-s múlt. Megparancsoljuk és akkor el van intézve....XDDD
Az más kérdés, hogy Iván kivállalkozó ebbe beledöglik....de az orosz kapitalizmus már csak ilyen.....XDDDDD

Csak azt nem értem, hogy ha Iván csődbe megy akkor Misusztyin elvtárs mit akar az adóellenőrzéssel...XDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.06 21:49

"Oroszország 150 milliárd dolláros (az éves magyar GDP-vel egy szinten lévő összeg) tartalékkal rendelkezik Nemzeti Vagyonalapjában"

Meg még vagy 400 milliárddal azon kívül.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html