Isabel Schnabel, Németország új jelöltje az Európai Központi Bank (ECB) igazgatóságába azt mondta európai parlamenti meghallgatásán, hogy valószínűleg nem támogatta volna a bank legutóbbi monetáris enyhítési lépését - derül ki a Financial Times tudósításából. A kötvényvásárlások felújításáról még a korábbi bankelnök, Mario Draghi vezetésével döntöttek, Schnabelt a berlini kormány Sabine Lautenschläger helyére jelöli, aki nem értett egyet a lazítással, s ezért lemondott.

Schnabel - aki egyébként a Bonni Egyetem közgazdász professzora - óvatosan fogalmazott: "Nem vagyok biztos abban, hogy teljesen szükséges volt az eszközvásárlások újraindítása éppen abban az időpontban (novemberben), amelyben az megtörtént. Én talán vártam volna még ezzel." Hozzátette még ehhez, hogy egyetért azzal a pénzügyi filozófiával, miszerint az európai jegybanknak nagyon támogató monetáris politikát kell folytatnia, amikor azt tapasztalja, hogy gyengül az eurózóna gazdasági növekedése és inflációja.

Ezzel egyaránt tett gesztust az ECB héja és galamb tagjai felé is. Összességében az FT úgy értékeli nyilatkozatát, hogy Christine Lagarde, a bank elnöke nem feltétlenül számíthatna rá, ha enyhíteni szándékozná a bank monetáris politikáját. Abban viszont támaszkodhat rá, hogy közérthetőbbé tegye az európai jegybank kommunikációját, ugyanis Schnabel szerint az európai jegybanknak nem csupán a piacokkal kell megértetnie a szándékait, hanem az európai polgárokkal is.