Visszavonták a szerb hadsereget a bolgár és a macedón határról

Mivel alig tapasztalható mozgás a szerb-macedón, illetve a szerb-bolgár határon azóta, hogy lezárták a balkáni migrációs útvonalat, a szerb védelmi minisztérium visszavonta a határon járőröző katonákat a két határszakaszról - adta hírül a Vecernje Novosti című belgrádi napilap kedden.
Dzindzisz Sztefan, 2018. április 3. kedd, 13:31
Fotó: Napi.hu

A migránsválság kitörését követően, az utóbbi 20 hónapban a katonaság a rendőrséggel közösen védelmezte a macedón és a bolgár határszakaszt. Ezt a feladatot a jövőben kizárólag a belügyminisztérium munkatársai végzik majd - írja az MTI.

A rendőrség és a katonaság a közös járőrözés során több mint 23 ezer illegális migránst akadályozott meg abban, hogy belépjen Szerbiába, valamint 172 embercsempészt fogott el. (Német menedéket kért ezernél is több diplomata a török puccskísérlet után.)

A legfrissebb adatok szerint Szerbiában jelenleg körülbelül négyezer migráns tartózkodik, aki arra vár, hogy bejuthasson az Európai Unióba. A nyugat-balkáni migránsútvonal két évvel ezelőtti lezárása óta Szerbián keresztül egyre kevesebben próbálnak meg Nyugat-Európába jutni, a migránsok inkább a - sokkal veszélyesebb - tengeri útvonalakat választják.

HOZZÁSZÓLÁSOK