Weber: 25 tagország is létrehozhatja a helyreállítási alapot

Az Európai Unió valamennyi tagállamának összefogása helyett akár 25 tagország együttműködésével is létre lehet hozni a koronavírus-világjárvány utáni helyreállítást szolgáló 750 milliárd eurós alapot - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője csütörtökön.
Domokos László, 2020. december 3. csütörtök, 13:30
Fotó: AFP

A német politikus egy Berlinben szervezett online sajtóbeszélgetésen kiemelte: "mindenkinek tudnia kell", hogy a megerősített együttműködés nevű eljárás révén nincs jogi és technikai akadálya annak, hogy 25 tagország hozza létre a hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból álló, NextGenerationEU (NGEU) nevű alapot.

Ez ugyan "politikailag nem kívánatos", de természetesen már elindult a gondolkodás arról, hogy mit lehet tenni, ha a december 10-én kezdődő EU-csúcson "az ideológia a realizmus fölé kerekedik", és így nem sikerül a huszonheteknek együtt megteremteni az NGEU-t.

A tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács értekezletének egy további témájával, a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló EU-s költségvetéssel (MFF) kapcsolatban azt mondta: amennyiben Magyarország és Lengyelország "felelőtlen" tevékenysége miatt nem sikerül elfogadni a költségvetést, január 1-jétől az éppen Magyarországnak és Lengyelországnak igen sok támogatást biztosító kohéziós alapokból sem lehet lehívni mind a betervezett összegeket.

Az MFF és az NGEU elfogadásának kockáztatása "játék a tűzzel", és "nagyon súlyos következményekhez vezet" - idézte Weber szavait az MTI.

A budapesti és a varsói vezetés által kifogásolt jogállamisági mechanizmusról elmondta, hogy a "fő közös cél" a jogi, jogállamisági kérdések "depolitizálása", kivonása a pártpolitikai vitákból. Ezért alakították ki a mechanizmus úgy, hogy az EP-nek ne legyen szerepe benne.

"Nem az EPP-nek, a szociáldemokratáknak vagy a zöldeknek kell pártpolitikai vitát folytatni arról, hogy működik-e a jogállam, szabad-e a sajtó és független-e az igazságszolgáltatás" - mondta Manfred Weber.

Véleménye szerint Németországban "senkinek sem jutna eszébe az ilyen kérdéseket a Bundestagban (a szövetségi parlamentben) megvitatni, hanem mindenki menne rögtön Karlsruhéba", a szövetségi alkotmánybírósághoz. Ilyen megoldás szükséges EU-s szinten is; az Európai Bizottság készítsen alapos elemzést, az Európai Tanács hozzon döntést, a döntéssel elégedetlen tagállam pedig forduljon az Európai Unió Bíróságához - tette hozzá Manfred Weber.

Szavai szerint  "nem Orbán Viktor elítéléséről van szó, hanem egy semleges jogállamisági mechanizmus bevezetéséről, és nem Magyarország vagy Lengyelország ellen foglalunk állást, hanem az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtó szabadsága mellett".

A következő napokban ebben a szellemben kell folytatni a vitákat, "nem valaki ellen, hanem valami mellett" kell érvelni. Mindezzel összefüggésben arról is szólt, hogy a Fidesz EPP-tagságának ügyében döntő fontosságúak "a következő órák és napok".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2020.12.06 15:33

@abbe: Így beszél az aki nem érti a demokráciát, csak a seggnyalást (ahhoz meg tényleg nincs szükség demokráciára, és lehet jogaiktól megfosztani az édesanyákat ahogy ajánlottad)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abbe, 2020.12.06 13:39

@tegnaputan: Ha ennyire rosszul érzitek magatokat az EU-ban akkor két lehetőség adódik. Elhúztok a nagy Putyin vezette Oroszországba, vagy szerveztek egy ügydöntő népszavazást a kilépésről.


De az sokáig már nem fog menni, hogy egy olyan ország, amelyik a legtöbb támogatást vitte el a mások által befizetett adóból folyamatosan homokot szórjon a gépezetbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.12.06 13:38

@abbe: Az általad említett 450 000 Ft 2%-a 9000 forint ami nem éri el egy négyfős család egyhavi rezsimegtakarítását sem...
És még mindig ott lenne a lehetősége annak, hogy hatalmon maradásuk esetén szokásokhoz híven sorozatosan emeljék a böszmék az áfát... Mert hát ők hazudnak reggel délben, meg este és teljesen világos hogy amit mondanak az nem igaz
Egyébként tud írni-olvasni-számolni a haverod,hogy elhitte neked ezt a baromságot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.12.06 13:32

@antitroll: Ausztria, Finnország igen, Csehország egyenlőre lapít. Nem kell mindenkinek megvétózni, elég egy országnak...
Miért érdeke az oroszoknak, hogy mi fizessük a számlát a görögök lopásáért, mint ahogy a szlovákok tették.
Magyarország érdeke ez okoska.
"Németország 87,6, Franciaország 67,0, Olaszország 58,5, Spanyolország 40,0, Hollandia 19,0, Belgium 11,8, Ausztria 9,3, Finnország 5,9, Portugália 4,4, Szlovákia 2,9, Írország 2,6, Szlovénia pedig 1,6 milliárd eurót veszíthet a görög államcsődön. Az említett összegek együttesen 310,6 milliárd eurót tesznek ki, ami a fel nem sorolt euróövezeti tagállamok veszteségével együtt 317 milliárd euróra rúg.

Egy lakosra vetítve Hollandia vezeti a listát 1126 euróval, a második helyen Ausztria áll 1088, a harmadikon Németország 1085 euróval. Franciaországban 1012, Olaszországban 960, Spanyolországban 862, Szlovéniában 774, Írországban 565, Szlovákiában 535, Portugáliában pedig 424 euró görög tartozás jut egy főre."
Anno 2015
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abbe, 2020.12.06 13:21

@tegnaputan: A gázkazánért közel 340000 forintot fizetett, a mosógépért 110000 forintot. De minden más termék szolgáltatás többe kerül a + 2% áfa miatt,

Ezt te is tudod, csak itt téped magad.
A csuti azzal variál, hogy a 2%- pluszt nem veszik észre az emberek, de a számlán kiemelten jelentkező " megtakarítást" igen. Mivel nagyon sokan állnak az elemi matematika általad is képviselt szintjén ezen nem kell csodálkozni.

Miképp azon sem, hogy a minimálbér megadóztatásával átterhelték a költségeket a csóróbb rétegekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html