Zöldbuszokra mehet a lengyel dugódíj

Lengyelországban napirendre került a dugódíj, amelyet az önkormányzatok vezethetnek be és a bevételt környezetbarát buszokra fordíthatják.
Barabás Júlia, 2018. március 20. kedd, 10:12
Fotó: Pixabay

Lengyelországban hamarosan bevezethetik a dugódíjat az önkormányzatok, miután elkészül az ezzel kapcsolatos törvény. A kormány a környezetvédelmi szabályozásba rejtette el ezt a lehetőséget: a folyékony bioüzemanyagokról és a bioösszetevőkről szóló törvényt módosítják a dugódíj kedvéért - írta a Business Insider Polska.

A tervek szerint a városközpontba belépő autósok 2,5 zlotyt (200 forint) kell fizetniük egy óráért vagy 25-öt az egész napért, ha autójukat belső égésű motor hajtja. Januárban már elfogadták az elektromobilitásról és az alternatív üzemanyagokról szóló jogszabályt, amelynek célja az elektromos járművek elterjedésének és az alternatív üzemanyagok alkalmazásának segítése.

A törvény szerint 2020 végéig Lengyelországban 6000 áramkút lesz. Ezzel egyidejűleg vezetik be a dugódíjat, amelynek bevételei a helyi önkormányzatokat illetik. A pénzt elsősorban nulla károsanyag-kibocsátású autóbuszok vásárlására fordíthatják.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK