Beárazták a brexitet: ennyibe fájhat

Négy százalékkal nőhet a bankok költsége a brit európai uniós tagság megszűnése miatt, tőkeszükségletük pedig akár 30 százalékkal is emelkedhet - derül ki az Oliver Wyman elemzéséből.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 1. kedd, 10:52
Fotó: AFP

A globális vállalati tanácsadó cég jelentése - amelyet a Financial Times című üzleti lap ismertetett keddi számában - az eddigi legrészletesebb a tekintetben, hogy milyen következményekkel járhat a bankszektor számára a Brexit, vagyis Nagy-Britannia 2019-ben várható távozása az Európai Unióból.

A ház szerint a kiválást kísérő bizonytalanságok arra sarkallhatják a pénzintézeteket, hogy felszámolják európai központjaikat és az Egyesült Államokba vagy Ázsiába csoportosítsák át erőforrásaikat. A tanácsadó cég vállalati és intézményi banki szolgáltatásokkal foglalkozó ágának európai igazgatója szerint a bankok jelenleg azzal vannak elfoglalva, miként folytathatnák jelenlegi tevékenységüket a Brexit után, de előfordulhat, hogy csak azt követően alakítják ki a számukra kedvező működési modellt, ha már stabilizálták helyzetüket az Egyesült Államokban vagy Ázsiában. (Érik a következő pofon Londonnak?)

Az Oliver Wyman becslése szerint a középvállalkozásoknak, nagyvállalkozásoknak és a kormányzati szerveknek szolgáltatásokat nyújtó bankoknak 30-50 milliárd font - 15-30 százalék - plusz tőkére lesz szükségük új európai tevékenységükhöz, éves költségeik pedig egymilliárd fonttal, 2-4 százalékkal emelkedhetnek - írja az MTI.

A Financial Times emlékeztetett arra, hogy a nagybankok közül elsőként az HSBC "árazta be" a brexitet. Hétfőn közzétett becslésében azt közölte, hogy a sok bizonytalansággal kísért folyamat jelenleg 200-300 millió fontjába kerül, globális tevékenységére vonatkozóan pedig akár egymilliárd font is lehet a káruk. A pénzintézet a veszteségek enyhítésére azt tervezi, hogy az Egyesült Királyságban lévő hatezer munkahelye közül ezret Franciaországba telepít.

Az elmúlt hetekben egyre több bank tette közzé a kiválásra vonatkozó elképzeléseit. Ennek oka részben az, hogy a brit jegybank, a Bank of England arra kérte őket, készítsenek terveket a "kemény brexit" esetére, vagyis arra, ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2017.08.01 18:44

@Bahnsteig_Eins: Majd térjünk vissza erre a kérdésre 2020 aug. 1-én. Akkor márte sem az Első Emelvényen leszel :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.01 18:35

@csaba7272: Cserébe nem fizetnek többé fontmilliárdokat a brüsszeli maffiának, hogy abból máshol mutyikalandparkokat építgessenek a mutyielvtársak, ostoba. Ahogy mi, úgy az angolok is ezer évig jól elvoltak brüsszeli bohócmaffia nélkül is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2017.08.01 18:25

Sajnos ezt csak hiszi Anglia, hogy ennyiből megússza. Hororisztikus vámköltségek a cégeknek, cégmegszűnések, banki áremelések, stb. Ez csak a kezdet. A beképzeltség, gőg, hogy majd Anglia jól fog működni az EU nélkül. Seregnyi multi, banki, és kis cég fogja elhagyni őket. Theresa May lesz Anglia megutált miniszterelnöke. Kemény adózás jön, ami szokatlan Angliában. Merkel Németországban kijelentette, hogy nem lesz ár, és adóemelés a menekültek miatt. Azóta csak az van, minden téren. Nos ez hatványozott lesz Angliában. visszakönyörgik majd magukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.01 17:23

A csatolt fotóból látható, mennyire borzalmasan dühösek a liberáltak az angol miniszterelnökre azért, mert az végrehajtja az angol nép kinyilvánított akaratát. Ha Sorosról csinálna valaki egy ilyen bábut, akkor persze habzó szájjal fasisztáznának ugyanezek a liberált bérhazudozók. Pedig az itt látható bábu inkább Sorosra hasonlít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html