Az orosz jegybank bevonta a Master Bank, a betétek alapján az ország 41. legnagyobb pénzintézetének működési engedélyét. A döntést hamis adatjelentés, alacsony minőségű kölcsönök, tőkevesztés, kétes pénzügyi tranzakciók és a pénzmosás elleni harc elégtelensége miatt hozták. Miután "műszaki hiba miatt" bezártak a bank moszkvai fiókjai és pénzkiadó automatái sem működnek, a betétbiztosító nyilatkozatban igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, hogy legkésőbb két hét múlva hozzájuthatnak a pénzükhöz.

A Master Bank magánszámláin 47,3 milliárd rubel (1,4 milliárd dollár) volt elhelyezve, vagyonát 80,9 milliárd rubelre (2,5 milliárd dollár) becsülte a RIA Novosztyi hírügynökség. Az ország bankjainak rangsorában ATM-jei és az általa kibocsátott bankkártyák száma alapján az ötödik helyen áll. Az 1992-ben alapított pénzintézet több mint 2000 alkalmazottal és 115 kirendeltséggel rendelkezik szerte az országban.

Tavaly egyik volt elnökhelyettesét és több vezető tisztségviselőjét letartóztatták pénzmosás miatt, és most házkutatást tartottak vezetőinél, köztük elnökénél, Borisz Bulocsnyiknál, aki családjával együtt a bank 85 százalékának tulajdonosa. Igor Putyin, az államfő unokaöccse 2010-ben néhány hónapig a Master Bank alelnöke volt, és jelenleg igazgatótanácsának tagja.