Csődbe mehet a boltlánc, amely a világ legnagyobbja volt egykor

Csődvédelembe menekül az amerikai Sears Holdings, amit pénteken jelenthetnek be a Reuters információi szerint. A vállalat valaha a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca volt, ám a hírek szerint túlélése most megkérdőjeleződik.
K. Kiss Gergely, 2018. október 10. szerda, 22:15
Fotó: Shutterstock

A hírügynökség úgy tudja, elakadtak a megbeszélések a társaság vezérigazgatója, Eddie Lampert és a vállalat igazgatósági bizottsága között, miután a bizottság nem fogadta el Lampert reorganizációs terveit. A társaságnak hétfőn kellene törlesztenie egy 134 millió dolláros hitelrészletet, ezt megelőzően akarják elindítani a csődvédelmet - idézi a portfolio.hu.

A The Wall Street Journal értesülései szerint előfordulhat, hogy a milliárdos vezérigazgató, aki a múltban is beszállt a vállalat megmentésébe, saját kezűleg kifizeti az összeget, hogy elkerülje a bíróság által levezényelendő reorganizációt.

A Sears valaha a világ legnagyobb bevételű kiskereskedelmi cége volt, a Wal-Mart 1989-ben körözte le. Tavaly már csak a 23. helyen állt az Egyesült Államokban a több mint 120 éves múltra visszatekintő cég. Az elmúlt hét évben veszteségesen működött és a 2008-as válság óta nem tudta növelni a bevételeit. 2008-ban 50 milliárd dolláros éves árbevételű cég volt (összehasonlításképp akkor a Wal-Mart 380 milliárd dolláros bevételt csinált), ami mostanra 16 milliárd dollárra zuhant.

A Sears egyebek közt ruhákat, bútorokat, barkácsárut és elektronikai cikkeket értékesít áruházaiban.

Képünk forrása: Shutterstock

 

HOZZÁSZÓLÁSOK