Már jön a 2020-as orosz gáz Magyarországra

Az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője bizonytalan, ezért a magyar kormány megállapodott a Gazprommal arról, hogy a jövőre szükségessé váló, földgáz mennyiség egy részét, az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarországra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Domokos Erika, 2019. április 17. szerda, 22:01
Fotó: Shutterstock

Az erről szóló tárgyalások jól haladnak, így a magyar ipari és lakossági ellátást biztosító szerződés hamarosan aláírhatóvá válik - mondta Szijjártó Péter, aki a hivatalában fogadta Viktor Zubkovot, az orosz állami gázipari vállalat, a Gazprom igazgatótanácsának elnökét, Oroszország volt miniszterelnökét, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerda este az MTI-vel.

A Gazprom tavaly minden eddiginél több, 202 milliárd köbméter gázt szállított Európának, eközben pedig csúcsot döntöttek a Németországba irányuló szállítások is, amelyek egy év alatt 9,5 százalékkal nőttek. Az infrastruktúrából és a világpiaci árak alakulásából fakadó realitás az, hogy Oroszország a jövőben is Európa elsőszámú beszállítója marad.

Magyarország gázfogyasztása megközelíti az évi 10 milliárd köbmétert, "ezért az az érdekünk, hogy egy kiszámítható, az energiaellátásunk biztonságát garantáló együttműködést tartsunk fent a Gazprommal" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter márciusban Moszkvában jelentette be, hogy a kormány megállapodást kötött a Gazprommal arról, hogy jövőre is Ausztrián keresztül kapjuk az orosz gázt, valamint arról, hogy a jövő évi hazai gázellátáshoz szükséges, betározandó gázt még idén leszállítja az orosz állami energiacég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.04.18 08:27

Jó hír. Ukrajnát messze el kell kerülni, teljesen megbízhatatlanok, ezért kell megépíteni az Északi Áramlat 2-t, éa a Déli Áramlat Light-ot, valamint a BRUA-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html