Igencsak meglepőt lépett a Tesco a pénztáraknál

A Tesco "nyugodt" sávot vezet be a kasszasoron kísérleti jelleggel az egyik nagy-britanniai áruházában. A lépés célja, hogy csökkentse a stresszt a "sérülékenyebb" vásárlók körében a pénztárnál való sorban állás, pakolás és fizetés idején - írja bbc.com.
K. Kiss Gergely, 2018. január 20. szombat, 08:47
Fotó: Napi.hu

A demenciában szenvedő emberek - akik között ténylegesen nem csak idősek vannak -  nyomás alatt érezhetik magukat, amikor a vásárlás során a pénztárhoz érkeznek - magyarázta a portálnak a skóciai Forres-ban lévő áruház menedzsere. A Tesco-bolt célja, hogy ezek az emberek felügyelet nélkül is magabiztosan haladjanak a saját - a vevők többségénél lényegesen lassabb - tempójukban a vásárlásnál.

Most egy saját pénztársort kaptak a csökkent szellemi képességűek: közöttük elsősorban a demenciában, Alzheimer-kórban, autizmusban, illetve valamilyen szociális szorongásban szenvedő személyek, de természetesen bárki igénybe veheti a sávot, aki megfontolt, "ráérős" tempóban szeretne vásárolni.

A projektet a kiskerlánc az Alzheimer Scotland civilszervezettel közösen kezdeményezte. (A szemléltető videót itt találja.)

A pilot jellegű intézkedés egyelőre egyelőre csak a keddi és szerdai napokon reggelenként elérhető. Bár ezt a híradások nem részletezik - az időzítésnél feltehetően a munkakezdés miatt siető emberekre is tekintettel voltak.

A demencia világszerte komoly és folyamatosan terjedő népegészségügyi probléma. Európa-szerte mintegy hétmillió, Magyarországon pedig legalább 160 ezer embert érint. A betegség jellemzően idős korban alakul ki, de az érintettek között nagy számban vannak 65 éven aluliak is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.01.20 09:14

Ahogy én látom ma a rengeteg, hülyeséget szajkózó embert, őszinte besorolásnál végaláthatazlan sor állna a demensek (kritkátlan fideszhívők) pénztáránál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html