Pár év, és Dali se ismerne rá Andalúziára

Így kell nagyot álmodni - mondhatják Spanyolországban, ahol számunkra lassan követhetetlen tempóra vált a napelem- és szélerőmű telepítési-építési verseny. Most Andalúzia felemelése is sorra került.
Szabó M. István, 2019. december 31. kedd, 13:04
Fotó: Getty Images

Spanyolországban olyan komolyan vették, hogy búcsút intenek nemcsak a szénnek, de az atomnak is, hogy úgy éli másodvirágzását a nemzeti zöldenergia-üdvöskéjeként kezelt  - de valójában már rég a világ egyik legnagyobb villamosenergia-szolgáltatójaként működő - Iberdrola, hogy a cégnél az első aranyok még valójában véget sem ért.

A perspektívikus növekedésnek egyik új tétele, hogy az Iberdrola 1100 MW friss megújuló energiás kapacitást telepít Andalúziába. A hírt közzétevő spanyol napelemes magazin azt is részletezte, hogy a cég a öt régióban fotovoltaikus, illetve egyben nappal kombinált szélenergia-projektet abszolvál.

Ez az 1,1 gigawattos vállalás része annak az egész országra kiterjedő építkezésnek, amivel az Iberdrola a következő két évben 3000 megawattnyi megújuló alapú villamosenergia-termelő kapacitás rendszerbe illesztését végzi el.

Spanyolországban 2018-ban a szárazföldi villamos energiatermelésnek már 40 százalékát adták a megújulók, de a kormány döntése az, hogy további drasztikus növekedés legyen e területen. Ehhez 2025-2030 között a számítások szerint 235 milliárd euró beruházásra lesz szükség.  A spanyol klímavédelmi törvény nem csak annyiban különbözik már most a magyar kormány által elkészített klímatervezettől, hogy ott már akár 2025-től nem működhetnek szénerőművek.

Ez egyébként nem kevés, mert a kiöregedést tekintve van hasonlóság, a magyarországival ellentétben (ahol éppen most államosítja a kormány az egyetlen, de egyre nagyobb bajba kerülő ligniterőművet - a döntés hátteréről itt részletesen beszámoltunk), Spanyolországban jelenleg 14 szénerőmű erőmű üzemel - a 324 és 1469 MW közti méretek összeadódva több mint 10 GW teljesítményt adnak le ma a hálózatra.

De Madrid 2040-től tiltani akarja a benzines, a dízeles és hibrid autók értékesítését is az országban. Mindezek ellentételezésének egyik nagy tétele pedig éppen az, hogy évente írnának elő akkora zöldenergiás plusz termelőerő megépítését, mint amekkorát az Iberdrola most - igaz, csak két évre - vállalt. A társaság középtávú terveiben viszont már az szerepel, hogy 2022-2030-között további 10 GW rendszerbe építését alapcélnak tekinti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.12.31 21:26

@na4: " Ez megint egy, a semmihez sem értő politikusok által erőltetett hisztéria. Ausztráliában a minap rúgtak ki két zöld fejest, mert a csak megújulókra alapozott áramellátás néhány városban hosszú órákra áramkimaradást okozott, családok, üzemek, stb. ott álltak órákon át áramellátás nélkül. Na ezt okozza az erőltetett hülyeség. 2040-re ezek már régen megbuknak. "

Nem NERtárs...nem.
A hülyeség elrettentő példája te vagy meg az összes többi begyöpösödött agyú szénégető Homo Habilis?.XDDDD

Szerencsére a világ kezd ráeszmélni, hogy ami ma folyik az nem folytatható. Lassan el kell menni a ruszkiknak és a pizsamás/fejkedős tevebaszó araboknak is dolgozni, mert kezd leáldozni a szénnek és nemsokára az olajnak is. Ideje volt már. A szén 200 éves és az olaj 100 éves korszaka lassan véget ér....és ha így lesz talán élhetőbbek lesznek azok a városok is amelyek ma a szén és olaj gőzében/füstjében fulladoznak.

Azt pedig, hogy Dali mit szólna a látképhez nem tudjuk, mert a csávó már egy ideje hulla, rosszabb állapotban van, mint Andalúzia látképe egyrészt, másrészt meg ki nem szarja le, hogy mit szólna?.XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.31 18:11

Ettől a tájképtől Dali el is hányná magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.31 18:09

Ez a klímavédelmi hiszti egy komplett bullshit. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert az egy ciklkus természeti jelenség, és az emberiségnek és főleg a széndiaoxid kibocsátásnak semmi köze hozzá. Ez megint egy, a semmihez sem értő politikusok által erőltetett hisztéria. Ausztráliában a minap rúgtak ki két zöld fejest, mert a csak megújulókra alapozott áramellátás néhány városban hosszú órákra áramkimaradást okozott, családok, üzemek, stb. ott álltak órákon át áramellátás nélkül. Na ezt okozza az erőltetett hülyeség. 2040-re ezek már régen megbuknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Flexmaster, 2019.12.31 14:46

Okszi, ez egy szép példa. Követendő. Mondjuk azzal a köves homokkal, amit talajnak hívnak, leginkább erre alkalmas, csak napsütést gyűjteni rajta. Vagy szelet. Jól hasznosították.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html