Az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedője március 11-én írta alá azt a vállalást, mely szerint 2017 végéig megszünteti a még fogyasztható élelmiszerek kidobását. A cég mintegy 5 ezer helyi jótékonysági szervezettel köt majd szerződést, amelyek a nélkülözőkhöz juttatják el a kidobástól megmenekített élelmiszert - számolt be a Huffingtonpost.

A lánc brit áruházai és disztribúciós központjai 2015-ben, több mint 55 ezer tonna élelmiszert dobtak ki. A kihajított ételből körülbelül 30 ezer tonnányi még ehető lett volna, ami azt jelenti, hogy mintegy 70 millió adag fogyasztható élelmiszer veszett kárba tavaly.

A Tesco kifejezte: elkötelezett, hogy segítsen a rászorulókon, azzal, hogy többé nem pazarolja el a fogyasztható élelmiszereket, csak azért mert azokat eladásra alkalmatlannak ítélték.

Az üzletlánc terve, hogy országszerte 14 közösségi boltot nyit, amely az elmúlt hat hónapban felhalmozódott, mintegy 22 millió tonnányi lejárat előtti élelmiszert kínálná.

Az új hálózat egy nyílt, digitális platformot működtet, ezen keresztül az áruházak személyzete kapcsolatba léphet a jótékonysági csoportokkal, amelyek a leginkább rászorulókhoz juttatják el a többlet-élelmiszert.

A kezdeményezés még e héten beindul 15 angliai régióban - elsősorban nagyvárosokban, míg a jövő év végére a hálózat az összes brit Tesco üzletet lefedi majd.

Francia minta - ezzel szorongatna a kormány

A csatorna másik oldalán idén lépett hatályba az a szabály, amely kötelezi a nagyobb áruházakat, hogy az eladatlan, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket jótékony céllal eladományozzák. Franciaországban a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek 2016 júliusáig kötelesek leszerződni a jótékonysági szervezetekkel, amennyiben nem így tesznek, vezetőik 75 ezer eurós (közel 25 millió forintos) bírságra, vagy akár két év börtönre számíthatnak.

Február közepén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az élelmiszer-pazarlást megelőzését szolgáló jó gyakorlatok átvételéről is tárgyalt Eric Fournier francia nagykövettel. Az agrártárca a franciához hasonló szabályozás megalkotásán gondolkodik. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindez hogyan befolyásolná a hazai üzletláncok működését.

A Tesco idehaza a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel működik együtt az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében - ezt azonban önkéntesen teszi.