Fokozódik a hangulat a csütörtöki brit népszavazás körül, amely azt hivatott eldönteni, hogy Nagy-Britannia maradjon-e uniós tagország, vagy sem. Bár a legutóbbi felmérések szerint jelenleg a bennmaradást pártolók vannak minimális többségben, a végeredményt most még lehetetlen megjósolni.

Ebbe a bizonytalan légkörbe dobta be a bombát a Ryanair: ha végül EU-s tagok maradnának a britek, úgy a fapados társaság az eddigi legnagyobb kiárusítást ígérte azoknak, akik Európában utaznának.

Michael O'Leary, a cég vezetője az Independentnek elárulta, hogy a cége az uniós tagság nélkül nem tudott volna ekkorára nőni, hiszen az egységes piac nélkül nem lehetett volna ilyen alacsony árakat kialakítani. Amit a kilépéspárti politikusok akarnak, az az, hogy visszatérjünk abba az Európába, amikor csak a British Airways-től lehetett repülőjegyet venni 800 fontért (mai árfolyamon nagyjából 327 ezer forint). Ezt pedig csak a gazdagok tudnák megfizetni - jelentette ki O'Leary. Szerinte az akció pont ezen politikusoknak lenne jó, hiszen ezáltal az Európát nem ismerő embereknek is lehetősége lenne több időt tölteni külföldön.

A kilépést pártolóknak persze nem tetszik a Ríanair kampánya, szerintük az új ajánlat egyfajta korrupció, hiszen az olcsó jegyárakkal biztosítanának számos szavazatot a bennmaradás mellett. Ezt természetesen tagadja O'Leary, aki szerint semmi szabálytalan nincs az ajánlatukban, hiszen péntekre már véget ér a szavazás. Ez nem vesztegetés, hiszen az olcsó jegyárak ugyanúgy elérhetőek lesznek azok számára is, akik a kilépésre szavaznak - emelte ki a cégvezető, aki szerint ha a bennmaradást pártolók győznek, akkor a repülőjegyek árai tovább fognak esni, de ígéretet tett arra is, hogy a Ryanair többet fog befektetni az országban, több munkahelyet fog teremteni, ami a gazdaság egészének is jó lesz.

Nem ez volt egyébként a fapados légitársaság első akciója: korábban "Brexit special" néven futtattak egy programot, melynek keretében alig 20 euróért hazahozták volna a külföldön dolgozó briteket, hogy a bennmaradásra szavazzanak. Ez az akció egyébként rendőrségi vizsgálatot is vont maga után.