A cseh védelmi minisztérium aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében a VOP CZ vállalat modernizálja a katonaság szovjet gyártmányú T-72-es harckocsijait - adta hírül a Radio Praha.

A 33 tank modernizálása összesen valamivel kevesebb, mint 1,1 milliárd cseh koronába kerül, ami körülbelül 15 milliárd forint. (Ez nagyjából egy focistadion ára.)

A felújításnak köszönhetően a harckocsik élettartamát 2030-ig meghosszabbítják. A csomagon belül 27 tank harci feladatok ellátására való, három parancsnoki jármű és további három mentő feladatokat lát el, például el tudja vontatni a lerobbant monstrumokat. Eredetileg 2019-ben akarták megkötni a modernizációs szerződést, mivel vita volt arról, hogy nyilvánosságra hozzák a projekt, amit végül megtettek.

A magyar kormány másként döntött: a honvédség összesen 12 darab Leopard 2A4 harckocsit lízingel, amelyek kiképzési célokat fognak szolgálni a 2023-ban érkező Leopard 2A7+ változat átvételéig, amelyekből 44 darab jön. Hivatalos adatok nem láttak napvilágot arról mennyibe kerül egy-egy ilyen - állítólag "menő" - tank a magyar adófizetőknek, az interneten elérhető információk szerint bőven egymilliárd forint feletti összeggel kell számolni.