Szaúd-Arábia földgázt vesz az USA-tól

Szaúd-Arábia cseppfolyós földgáz (lng) vásárlásáról állapodott meg az amerikai Sempra Energyvel - írta a Wall Street Journal (WJ) értesülései alapján a 444.hu.
Domokos László, 2019. május 22. szerda, 10:44
Fotó: Shutterstock

A lap szerint a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a Saudi Aramco a San Diego-i székhelyű vállalat texasi projektje során kitermelt lng-ből vásárol - írta a portál.

A szaúdi cég képviselői az utóbbi hónapokban több amerikai, illetve orosz termelővel is tárgyaltak. A WSJ arról nem tud biztosat, hogy a megvásárolt cseppfolyós földgázt a szaúdi belső piacra szánják, vagy pedig a nemzetközi piacokon értékesítenék tovább.

A szaúdi óriáscég nem termel ki sem gázt, sem olajat külföldön, és ugyan a királyság birtokolja a világ egyik legnagyobb olajtartalékát, azt csak meglehetősen drágán lehet kitermelni. Egy energetikai szakértő, Thierry Bros arról beszélt a lapnak, hogy a legolcsóbb gázzal Oroszország, az USA és Katar rendelkezik, ezért ha a szaúdi gazdaságban szempont lett volna a gazdaságosság és a versenyképesség, már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeniük exportálni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.05.22 23:02

Nos ez eléggé meglepő tényleg. Ha már gáz, akkor miért nem Quatar-ból? Ott van a szomszédban. A politikusok megint bekavartak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html