Patriotizmus miatt eshet kútba a 16 milliárd dolláros felvásárlás

A francia LVMH luxuscikk-forgalmazó konszern úgy döntött, hogy a tavaly novemberben létrejött megállapodás ellenére mégsem veszi meg az amerikai Tiffany & Co. ékszerkereskedelmi vállalatot. A Tiffany bírósághoz fordult jogorvoslatért - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. szeptember 10. csütörtök, 14:30
Fotó: AFP

Az eredetileg az idei év közepére tervezett felvásárlás keretében az LVMH 16,2 milliárd dollárt (részvényenként 135 dollárt) fizetett volna az amerikai cégért.

Az LVMH igazgatótanácsa részben azért döntött a Tiffany megvételének az elvetéséről, mert a francia külügyminisztérium a vásárlás elhalasztását kérte legalább 2021-ig azokra a washingtoni fenyegetésekre, hogy vámmal sújtják a francia termékeket az Egyesült Államokban. Az LVMH döntésében arra is hivatkozott, hogy maga a Tiffany is azt kérte, december 31-ig halasszák el az ügylet lezárását.

Eredetileg az idei év közepén tervezték lezárni az ügyletet, de a nyáron a két cég három hónappal későbbi időpontra, november 24-ére tolta ki az időpontot.

Az LVMH döntésének ismertetése után a Tiffany azonnal bírósághoz fordult jogorvoslatért. A delaware-i bíróságon több pontban is megtámadta a Tiffany az LVMH döntését, így például úgy véli, hogy a francia cég nem visszakozhat "patrióta kötelezettségre" hivatkozva.

A francia luxuscikk-forgalmazó konszern és az amerikai ékszerkereskedelmi vállalat között folyó tárgyalások ténye tavaly októberben vált ismerté. Akkor az LVMH részvényenként 120 dolláros kivásárlási árral kereste meg az amerikai céget, amely kezdetben hezitált, de miután a francia cég egy hónapon belül 130 dollárra, majd 135 dollárra emelte ajánlatát, a Tiffany vezetése elfogadta azt.

A 183 éves múltra visszatekintő amerikai Tiffany ékszeripari vállalat megvásárlása a francia LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton SE) konszern eddigi legnagyobb akvizíciója lett volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK