Több halott felhasználó lesz 2070-re a Facebookon, mint élő

Brit kutatók szerint a jelenlegi adatokból kiindulva a Facebook mintegy 1,4 milliárd felhasználója fog meghalni - adta hírül a hvg.hu.
Domokos Erika, 2019. április 29. hétfő, 19:20
Fotó: Shutterstock

Az Oxford Internet Institute (Oil) szakemberei egy érdekes dologra hívták fel a figyelmet: arra, hogy (a 2018-as adatokból kiindulva) a Facebook 2,3 milliárd felhasználójából 1,4 milliárdnyian meghalnak még 2100 előtt. Mindez azt jelenti, hogy 2070-re "több halott felhasználó lesz a Facebookon, mint élő" - számolt be a kutatásról a brit Metro.

Az Oil kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a Facebook felhasználói bázisa a jelenlegi ütemben bővül (évente +13 százalék), akkor az évszázad végére már akár 4,9 milliárd halott felhasználóról is beszélhetünk - olvasható a hvg.hu cikkében.

A kutatást vezető Carl Ohman szerint mindez komoly jogi és etikai kérdéseket vet fel: kinek lesz joga kezelni ezen felhasználók adatait (az örökösöknek, esetleg a Facebooknak?), hogyan lehetne ezt kezelni, és miként használhatják azt a jövő történészei a múlt tanulmányozására. Ezek a kérdések azért is fontosak, mert az elhunyt felhasználók profilja is a digitális örökségünk részét képzik majd - írták.

A Facebookon jelenleg is van arra lehetőség, hogy egy elhunyt felhasználó adatlapját a családja kezelje tovább. A platform tájékoztatása szerint jelenleg havonta mintegy 30 millió felhasználó látogatja az emlékoldallá alakított profilokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.04.29 23:27

Érdekes felvetés! A Facebook adhatna tájékoztatást arról, hogy a hátramaradt hozzátartozók közül ki és hogyan töröltetheti az elhunyt személy profilját, összes bejegyzéseit, válaszait, egyáltalán minden nyomot, amit hagyott maga után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html