Az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének tesztlaborjában egy 2G mintahálózat, valamint egy 3G protokol teszter már eddig is a diákok rendelkezésére állt, a 4G hálózatról korábban azonban csak elméleti tudást szerezhettek. A 4G bázisállomás telepítésével a Vodafone célja olyan valós gyakorlati tudás megszerzésének biztosítása, amelyet a hallgatók tanulmányaik befejeztével munkájuk során is alkalmazni tudnak - derül ki a mobilszolgáltató közleményéből.

Az Óbudai Egyetem tantervének megfelelően a gyakorlati képzést megelőző félévben a diákok elméletben sajátítják el a szükséges ismereteket, majd ezután vesznek részt a laborgyakorlaton. Az új teszthálózatot a valódihoz hasonlóan tudják működtetni, és azon az eredetivel megegyező méréseket végezhetnek, így az egyetem mérnökhallgatói rendszerszintű tudásra tehetnek szert, és mélyebb ismereteket szerezhetnek a 4G hálózatokat illetően.

A labor megvalósításával az Óbudai Egyetem azon kevés európai intézmény közé tartozik, ahol egy komplett, működő 4G hálózat áll a diákok rendelkezésére - mondta Réger Mihály, az Óbudai Egyetem Rektora. A mérnökhallgatók számára így lehetőség nyílik valódi tapasztalatokon alapuló gyakorlati tudás megszerzésére, amely nem csak számukra, de a vállalatok számára is előnyt jelent a jövőben - tette hozzá.

A most átadott 4G labor egy másfél éves megállapodás eredménye, melynek folyatására nyitott a Vodafone. Ezzel - Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese szerint - hosszú évek múlva is kamatoztatható értéket teremtenek az oktatásban, és piacképes tudással rendelkező szakemberek képzését támogatják.

(Lányokat tanít programozni a Vodafone)