Az 5G terjeszti a koronavírust? - Erre is választ ad az állami weblap

Elindult június 9-től az 5G.hu weboldal, amelynek célja a nagy sávszélességű mobilinternet-szolgáltatás bemutatása és a lehetséges felhasználási területeinek bemutatása - jelentette be a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Domokos Erika, 2020. június 9. kedd, 18:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre - írja az ITM közleményében. A minisztériujm szerint az 5G új távlatokat nyit, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a többi között a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, a mezőgazdaságban, a sportban és a szórakoztatóiparban is.

A fejlesztések első fázisában az emelt szintű mobil szélessávú szolgáltatások valósulnak meg. A felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, egy 2 órás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken. A becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik az európai adatforgalom 29 százaléka, az eddigi sávszélesség sokszorosával, alacsony késleltetéssel.

A 5G.hu-n arra is választ adnak, hogy az 5G technológia használata kockázatos-e az egészségre, és hogy az terjeszti-e a koronavírust?

Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik. A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként az idei év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. A magyar kormány a mielőbbi elterjesztésre törekszik, mert az 5G hálózat a digitalizáció egyik központi alapinfrastruktúrájaként döntő mértékben befolyásolja hazánk versenyképességét is - írja az ITM.

HOZZÁSZÓLÁSOK