Androidon újabb kiirthatatlan kártevő terjed

A gyári visszaállítással sem lehet törölni az önmagát xHelpernek nevező malware-t. A kártevő folyamatosan felugró hirdetésekkel próbálja kicsalni a felhasználók pénzét.
Szabó Dániel, 2019. november 2. szombat, 18:36
Fotó: Getty Images

Egyelőre semmilyen ismert módszerrel nem lehet megszabadulni az xHelper nevű malware-től, amely először márciusban bukkant fel, és azóta is terjed. A probléma, hogy a Google Play Store-ban is elérhető volt a kártevő, xHelper nevű program, bár mostanra már töröltek.

A malware felugró reklámokat és értesítéseket jelenít meg, hogy pénzt szerezzen a támadóknak. A Play Áruházba is átirányítja a felhasználókat, majd prémium szolgáltatások kifizetésére szólít fel - írja a PC World, amely szerint egyelőre csak 45 000 készüléket fertőzhetett meg az xHelper a Symantec szerint, de a terjedése még nem állt le, dacára annak, hogy már nem elérhető a Play Áruházban.

Az elmúlt hónapban több tucat veszélyes androidos alkalmazás törlését javasolták a felhasználóknak. Ezt a listát ide kattintva olvashatja.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.11.03 02:25

Az első pillanattól kezdve kellene egy olyan modul az Androidba, amivel a felhasználók bármit letilthatnának, letörölhetnek. De hát akkor egyesek letiltanák az Android beépített kém-funkcióit és letörölnék a gyártók által letörölhetetlennek szánt szoftvereket is... ez nem fordulhat elő, inkább terjedjenek a vírusok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html