A cég állításai szerint az amerikaiak amellett, hogy "kibertámadásokat indítottak a Huawei belső információs rendszereinek megfertőzésére", az alkalmazottait is fenyegetik, így próbálják rábírni őket, hogy forduljanak a cég ellen.

A Huawei vádjai szerint más cégeket arra próbáltak rábírni, hogy vádolják meg - szerintük alaptalanul - a Huaweit különféle méltánytalanságokkal, hogy ezek alapján tagadhassák meg az amerikai vízumot a Huawei-alkalmazottaktól.

Az állítások alátámasztására ugyanakkor semmiféle bizonyítékkal nem szolgáltak.

A Huawei konzekvensen tagadja, hogy segítette volna a kínai kormányt a kémkedésben, illetve hogy amerikai szellemi tulajdont képező információt lopott volna.

A viszontvádak azonban azt jelzik, hogy a cég változtat eddigi kommunikációs stratégiáján, ami a konfliktus eszkalálódását teszi valószínűvé.

- írja az Index.

Elemzők szerint ugyanakkor ezek csak a kommunikációs háború részét képezik. A Huawei ezzel igyekszik ellensúlyozni az Egyesült Államok azon erőfeszítéseit, hogy lebeszéljen más államokat arról, hogy a Huaweitől vásároljanak 5G hálózati infrastruktúrát.

Érdekes az is, hogy amikor Donald Trump hirtelen feloldott bizonyos Huawei-ellenes tiltó intézkedéseket, nem azt ismerte-e be, hogy itt nem valódi problémáról van-e szó, hanem csak sakkbábuként tekint a cégre a kereskedelmi9 háborúban.