Az Oroszországban folyamatosan aktívan működő nyugati vállalatok az Anonymous nemzetközi hackercsoport új célpontjai - írja a CNBC.

"Felszólítunk minden olyan vállalatot, amely továbbra is Oroszországban működik, és adót fizet a Kreml bűnöző rezsimjének költségvetésébe: Húzzanak ki Oroszországból!" - olvasható a YourAnonTV Twitter-bejegyzésében.

A tweet, amelyet több mint 23 ezerszer lájkoltak, 48 órát adott a cégeknek a teljesítésre.

A fenyegetés, amelyet később más, Anonymushoz kapcsolódó Twitter-fiókok is posztoltak, egy olyan fotót tartalmazott, amelyen mintegy 40 vállalat logója szerepelt, köztük a Burger King, a Subway és a General Mills.

A fiók később további vállalatokat is megjelölt a bejegyzéshez, felhívva a figyelmüket arra, hogy hamarosan ők is célpontok lehetnek. Mindeközben néhány megjelölt vállalat állítólag felhagyott oroszországi tevékenységével, többek között a Geberit Group vagy a kanadai Calfrac Well Services.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, legutóbb az Ukrajnát támogató #OpRussia művelet keretében, az orosz központi bank számítógépes biztonsági rendszerét törték fel és 28 gigabájtnyi dokumentumot szerzeztek meg, amelyeket több felületen nyilvánosságra hoztak. 

A hackercsoport állítása szerint a több tízezer dokumentum megállapodásokat, levelezéseket, átutalásokat, az oligarcháik üzleti titkait, eltitkolt gazdasági jelentéseket, más országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokat és nyilatkozatokat tartalmaz, valamint információkat a kormány regisztrált támogatóiról, videokonferenciákról és a használt programokról.