Akár 10 millió darabbal is csökkentheti a 2021-re tervezett iPhone 13 gyártási célkitűzéseit az Apple, miután a hónapok óta tartó chiphiány az amerikai techóriást is elérte - írja a osztrák lap, a Kurier.

A vállalat ugyanis az év utolsó három hónapjában 90 milliót gyártott volna a frissen megjelent okostelefonjukból, de számos forrás szerint ez a terv akár tízmillióval is csökkenhet.

A probléma gyökere, hogy a Broadcom és a Texas Instruments sem tud elegendő alkatrészt szállítani az Apple-nek, ráadásul az ellátási zavarok nagy valószínűséggel a jövő évben is komoly problémát okozhat.

Arról a Napi.hu is beszámolt, hogy számos ágazatban pusztítóan hat a hónapok óta tartó chiphiány. A Toyota például 300 ezerrel kevesebb autót gyárt a tervezettnél, és a világ járműipari cégei nagyjából 63 731 milliárd forintnyi bevételt veszíthetnek el csak ebben az évben az alapanyaghiány miatt.

Magyarország szempontjából ezért kedvezőtlen hír, mert több nagy autógyártó (Audi, Mercedes, Suzuki és Opel) van jelen az országban, továbbá számos autóipari beszállító (például Bosch és Continental) is termel. A cégek közül többnek le kellett állítania üzemeit a chiphiány miatt.