Az Apple marylandi dolgozói szombaton megszavazták a szakszervezethez való csatlakozást, így ők lettek a technológiai óriás első kiskereskedelmi alkalmazottai, akik szakszervezetet alapítottak az Egyesült Államokban – írja a Reuters.

A Baltimore melletti Towsonban több mint 100 dolgozó "elsöprő többséggel szavazott arra, hogy csatlakozzon a Gépészek és Repülőgépipari Dolgozók Nemzetközi Szövetségéhez" - közölte a szakszervezet a honlapján.

A helyi dolgozók, akik a Coalition of Organized Retail Employees (Szervezett kiskereskedelmi alkalmazottak koalíciója) nevű szervezetet alkotják, "munkatársaink szilárd többségének támogatását élvezik" - írták Tim Cook Apple vezérigazgatónak címzett levelükben.

"Ezt azért tesszük, hogy ne menjünk szembe a vezetőséggel, és ne okozzunk konfliktust vele" - írták.

Az Apple szóvivője a Reuters megkeresésére válaszolva e-mailben közölte, hogy a vállalatnak "jelenleg nincs mit hozzátenni".

A szakszervezeti törekvések egyre nagyobb lendületet vesznek néhány amerikai nagyvállalatnál, köztük az Amazon.com és a Starbucks vállalatnál.

Az Apple atlantai dolgozói, akik szakszervezetbe akartak tömörülni, a múlt hónapban megfélemlítésre hivatkozva visszavonták kérelmüket.