Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszas előkészítő folyamat után Nagy-Britannia és Észak-Írország - azaz az Egyesült Királyság - 2020. január 31-én éjfélkor kilépett az Európai Unióból. Az az átmeneti időszak, amelyben minden EU-s szabály - így a hírközlési szabályok is - érvényesek voltak, szintén 2020 végéig tartott.

A hazai elektronikus hírközlési szolgáltatások előfizetői számára ez azt jelentette, hogy roaminghelyzetben 2020 végéig használhatták az EU roamingrendelete alapján a szolgáltatásokat, és a Magyarországról az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívásokra is eddig vonatkozott az EU által meghatározott maximum kiskereskedelmi ár. 2021-től azonban az Egyesült Királyság már harmadik országnak számít, így a roaming és a nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok már nem érvényesek rá, ezáltal megszűnt a "roam like at home", azaz a hazai áron igénybe vehető roaming biztosításának kötelezettsége is - hívja fel a figyelmet az NMHH. A hatóság azonban azt is hozzáteszi, hogy a brexit-megállapodás szerint azonban a felek törekednek az együttműködésre a roamingdíjak kapcsán.

A mobilszolgáltatók üzletpolitikai megfontolásból dönthetnek úgy, hogy 2021-től továbbra is fenntartják az átmeneti időszakban hatályos díjakat attól függetlenül, hogy az Egyesült Királyság már nem EU-s tagállam, illetve kialakíthatnak új díjszabást is, de hírközlési szabály nem kötelezi már őket arra, hogy a hazai feltételek mellett biztosítsák az árakat. A díjmódosítás tehát nem kötelező, nem következik jogszabályból, de nem is tiltott a szolgáltatóknak, hogy ezeket a díjakat alkalmazzák továbbra is.

Azonban ha a szolgáltató megváltoztatja a vonatkozó díjakat, úgy az szerződésmódosítást jelent, melynek során a szerződésmódosításra vonatkozó hazai szabályokat be kell tartani. Az előfizetők a telefonszolgáltatójuknál tájékozódhatnak az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívások, valamint a roamingszolgáltatások díjaival kapcsolatban. A szolgáltatóknak továbbra is eleget kell tenniük az úgynevezett "Welcome SMS"-ek küldésére vonatkozó kötelezettségüknek, amelyekkel az aktuális díjakról tájékoztatják az új országba lépőket. A pénzügyi vagy adatforgalmi korlátra vonatkozó szabályokat is alkalmazniuk kell, beleértve a korlát eléréséről szóló értesítéseket is.