Melyik programnyelv mennyit ér? - Programozói fizetések Magyarországon

Legalább 25 ezer, egyes becslések szerint akár 60 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Egekbe szökő fizetésekről is évek óta lehet olvasni, de mennyit keres valójában egy programozó? Melyik programnyelvet mennyi idő alatt lehet elsajátítani és melyik jelent biztos karrierutat? Molnár Attila, a Codecool mentorának vendégcikkéből kiderül.
Napi.hu, 2019. március 16. szombat, 14:45
Fotó: Napi.hu

Míg ha tíz évvel ezelőtt egy programozó profi volt egyetlen programnyelvben, akkor biztos karrierút állt előtte. Manapság viszont gyorsan változik az IT ipar, egyre-másra jelennek meg új keretrendszerek. Ez az oka annak, hogy egyetlen programnyelv ismerete ma már nem elég ahhoz, hogy valaki programozói karriert építsen. Ha egy kezdő programozó biztos munkahelyet szeretne magának, akkor érdemes legalább két nyelven magabiztosan dolgoznia. Ha konkrétumot kellene mondani, akkor a Javat, C#-ot vagy a Javascriptet említhetnénk. Ennek az az oka, hogy olyan állásokból van Magyarországon a legtöbb, ahol ezeket a programnyelveket használják.

Melyik programnyelvet érdemes először tanulni?

Ha valaki nulláról szeretne programozói karriert építeni, akkor néhány hónap alatt Javában vagy C#-ban már el tud jutni kezdő szintre, amikor már képes például applikációkat fejleszteni. A JavaScript kezdő szintű elsajátítása is akár 4-5 hónap alatt lehetséges. A C, C++ programnyelv alapszintű megtanulása tart talán a leghosszabb ideig, összetettsége miatt kb. egy év kell ahhoz, hogy valaki érdemi munkát tudjon vele végezni.

A Codecoolban a diákok Pythonnal foglalkoznak először, mert ennek a nyelvnek a szabályai, szintaktikája gyorsan megérthető, ezért kezdőnyelvnek ideális. Könnyen érthetősége miatt akár már 3 hónapon belül látványos és izgalmas alkalmazásokat írhatunk benne, ugyanakkor itthon alacsony rá a kereslet, kevés olyan programozói állás van, ahol a Python lenne a követelmény. A Codecoolban 3 hónap Python után a diákok rátérnek a webes technológiákra, így a HTML-re, a CSS-re, a JavaScript-re, közben elsajátítják az adatbáziskezelés és a SQL nyelv alapjait. Az ezt követő három hónapban pedig az objektum-orientált programozás megtanulására fókuszálnak. Az utolsó három hónapban specializálódnak egy általuk választott programnyelvre, technológiai területre, ami a legtöbb esetben Java vagy C#.

Viszont ahhoz, hogy valaki igazán jó fejlesztő lehessen, a kódolás szükséges, de nem elégséges. Ezen felül még jól kell tudnia kommunikálni, hatékonyan működni csapatban, visszajelzést fogadni és hamar alkalmazkodni a folyamatosan megjelenő új kihívásokhoz.

Mennyit keres itthon egy programozó?

A legtöbb programnyelv esetében junior szinten nincsenek nagy eltérések a fizetések között. A kezdő fizetés havi bruttó 380-420 ezer forint között ingadozik. Ugyanakkor az egész iparágra jellemző, hogy meredeken növekednek a bérek: kétéves tapasztalattal már havi bruttó 600 ezer forintot lehet keresni, míg ötéves tapasztalattal a fizetés bruttó 900 ezer forintnál kezdődik. A javadalmazás főleg a cégmérettől függ: minél nagyobb a vállalat, annál valószínűbb, hogy az ipari átlagnál magasabb bérezésre lehet náluk számítani, például egy kezdő programozó egy multinál havi bruttó 500 ezer forintot is kereshet. A Hays legutóbbi elemzése szerint nagyvállalati környezetben, jellemzően budapesti munkahelyen egy junior szoftvermérnök átlagosan 5-650 ezer forintos havi jövedelemre számíthat itthon, míg egy néhány éves tapasztalattal rendelkező kolléga 7-900 ezer forint körül keres. Vezető fejlesztőként 1-1,3 milliós havi fizetés nevezhető átlagosnak. Nem csupán a cégméret, hanem a szektor is befolyásolja a programozói fizetéseket: a bankszektorban például kiemelkedően magas fizetések várják a programozókat.

Ha valaki speciális tudással rendelkezik, az természetesen nagyobb fizetésre tarthat igényt olyan cégeknél, ahol használni kell ezt a tudást. A business intelligence hazánkban például egy jól monetizálható tudás, mert kevés szakember van, aki igazán ért hozzá. Vagyis ha egy programozó alapos adatbázis-ismerettel rendelkezik, magabiztosan használja az SQL-t vagy a Python nyelvet, akkor magasabb fizetésre számíthat, mintha nem specializálódott volna ezekre a nyelvekre. Ugyanez a helyzet az SAP-vel: számos nagyvállalat használja ezt a vállalatirányítási rendszert, így azok a programozók, akik ismerik az SAP saját programnyelvét, az ABAP-ot, magasabb fizetésekre számíthatnak. A Hays elemzése szerint egy SAP tanácsadó Budapesten már kezdőként is megkeresi a bruttó 700 ezer forintot, míg 5+ éves tapasztalattal az átlagfizetés 1,2 millió forint.
Néhány éves tapasztalattal ugyanígy megdobhatja a fizetést a komplexebb feladatok elvégzéséhez szükséges úgynevezett full stack fejlesztői tudás.

Mi a helyzet külföldön?

Egy kutatás szerint Svájcban keresnek a legtöbbet a világon a programozók:  a szoftver és a mobilfejlesztők szenioritástól függően havi bruttó 800 ezer - 2,9 millió forint között keresnek. A kezdő webfejlesztők fizetése havi 1,3 millió forinttól kezdődik, a senior szakemberek pedig  3,2 millió forintnak megfelelő fizetést is hazavihetnek havonta. Az Egyesült Államok kevéssel van lemaradva Svájc mögött a fejlesztői fizetéseket illetően: a szoftver- és a mobilfejlesztői fizetések havi 1 millió forinttól indulnak kezdők esetében, míg a sokéves tapasztalattal rendelkező kollégák 2,5 millió forintos havi fizetést is hazavihetnek.

Az USA-ban a webfejlesztők valamivel kevesebbet keresnek, mint a fentebb említett két terület szakértői: a kezdő fizetés 785 ezer forint, a senior fizetések pedig 2 millió forint körül tetőznek. A harmadik helyen és ezzel Európában az első helyen Németország áll: a kezdő webfejlesztők 525 ezer forintot keresnek, a seniorok pedig akár 1,4 millió forintot. A mobilfejlesztői fizetések havi bruttó 650 ezer-1,6 millió forint között mozognak, legjobban pedig a szoftverfejlesztők keresnek: a kezdők fizetése 890 ezer forinttól kezdődik, a szenior szakemberek pedig 1,68 millió forintnak megfelelő fizetést is hazavihetnek. Az európai országok közül a skandináv országok is az első tíz helyen belül végeztek.

Molnár Attila, Codecool

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zdavid, 2019.03.28 09:47

Talán az egész hiány dolog a szakmában onnan indul ki, hogy a kezdő Junior fejlesztőket a cégek nem is hajlandóak alkalmazni avagy aggasztóan kevés a kereslet rájuk.
Állás hirdetések 80-95% arról szól, hogy a tapasztalt fejlesztőket csábítsanak magukhoz a cégek.
Jó magam is tanfolyamon végeztem el egy Frontend fejlesztői tanfolyamot. Az oktató cégtől ígéretet kaptam arra, hogy a tanfolyam elvégzése után a partner cégük egyikénél kaphatok lehetőséget elhelyezkedni, továbbfejlődni stb.
Ennek már 3. hónapja, nem keresnek nem jelentkeznek semmilyen ajánlattal. A tanfolyam befejezésekor kértem Őket, hogy segítsenek azóta semmi.
Nagyon elszomorító, hogy az egész csak egy marketing dologgá nőtte ki magát a több százezres tanfolyam díj kifizetéssel. Nem beszélve arról, hogy aljas módon lovagolják meg a szakmát váltók és olykor a reményvesztett új szakma iránt áhítozó emberek jóhiszeműségét. Kellemes munkakörnyezet, versenyképes fizetés, folyamatos szakmai fejlődés lehetősége stb... ezek a mind szép és jók, csak egy kezdő Junior fejlesztő nem fog olyan könnyen egy ilyen kellemes hátterű céghez beülni egyik pillanatról a másikra. De lehet, hogy soha hogyha a kért 1-2 éves munka tapasztalatot végül semmilyen cégnél nem tudja megszerezni.
Addig hiány is marad a programozókból/fejlesztőkből míg a tanfolyamot vezető cégek nem vállalnak garanciát arra, hogy a több százezres tandíj befizetése után a kezdő Junior fejlesztő esélyt kaphat egy általuk ajánlott cégnél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.17 13:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Anonymus33, 2019.03.17 09:22

Csak batorkodom megemliteni, hogy Nemetorszagban a szoftver és a mobilfejlesztők zw. 5.000,00 ? és 10.000,00 ? havi brutto fizetessel szamolhatnak, megis hianyzanak, mert vagy nem beszelnek nemetül, vagy igen gyenge az angol nyelvismeretük ill. csakis a szakterületekre behatarolt. A mai napig is keresünk ca. 50.000 IT szakmenbert!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemecsek, 2019.03.17 07:06

Én magam is programozóként kezdtem az IT-t, amit sok évig tanultam főiskolán, majd egyetemen, és valóban kicsit degradáló, hogy manapság ezt úgy kezelik, mint egy pár hónap alatt elsajátítható szakmát. Mintha kimaradna az a szempont, hogy ez egy műszaki terület, amire nem mindenki alkalmas. Logikus, struktúrált, alapvetően probléma elemzői hajlam, gondolkodásmód mindenképp szükséges. A legtöbb eserben ez egy olyan állás, ahol ülsz egy asztalnál, és nézed a monitort, vagy esetleg tervezel egy alkalmazást szintén számítógépes eszközzel. Erre sem alkalmad mindenki, mert megőrül tőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.03.16 20:17

@rrc122:
"Ha valaki képes megfelelő módon gondolkodva megközelíteni a feladatot akkor a használt nyelv típusa másodlagos."

Ez pontosan így van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html