Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Telenor, a Vodafone, a Magyar Telekom, a Digi Kft., és a UPC Magyarország Kft. egyaránt azt közölték, hogy érvényesítették díjaikban az áfacsökkentést, és erről a meglévő előfizetőiket a decemberben értesítették. Az áfacsökkentéssel kapcsolatos információk a szolgáltatók weboldalain is elérhetők, ahol a régi és az új árakat is össze lehet hasonlítani.

A Telenor szerint tarifáik és szolgáltatásaik nettó díjai nem emelkedtek. A számlás előfizetéseknél az árcsökkenés a jogszabály alapján abban a számlázási ciklusban érvényesül először, amelyben az elszámolási időszak kezdete 2018. január 1. vagy azt követő időpont. Így a tavaly decemberben kezdődő és 2018. januárban záródó számlákban még minden esetben a 18 százalékos áfakulcs érvényesül. Közölték: mivel minden régi előfizetőnek lejár 2018. január 28-án a tavaly megkezdett számlázási ciklusa, ettől kezdve minden számlás előfizető már a csökkentett áron rendelheti meg és kapja a szolgáltatásokat.

A feltöltőkártyás előfizetéseknél az 5 százalékos áfa 2018. január 1-től érvényesül.

A Vodafone minden lakossági ügyfélnél csökkenti a mobilinternetes csomagok díját, nem tesz különbséget meglévő és új ügyfelek között. Az internet áfa csökkentéssel a Vodafone kínálatában már 1000 forint alatt érhető el az 1 gigabájt adatforgalmat kínáló Digitális jólét alapcsomag.

A Telekom azokban a csomagokban is érvényesíti az áfacsökkentést, amelyekben csak részelemként szerepel az internetszolgáltatás, mivel az egyes szolgáltatásokat külön tüntetik fel a számlákon.

A Digi Kft. tájékoztatása szerint az árcsökkenés a cég valamennyi internet-előfizetésében azonos az áfacsökkentéssel, így az ebből fakadó nyereséget teljes egészében átadták a fogyasztóknak. Új és meglévő előfizető közt nem tettek különbséget. A Digi valamennyi szolgáltatási területén egységes árazást alkalmaz, kizárólag az adott területen elérhető technológiai sajátosságokból adódhat a díjakban eltérés.

A UPC Magyarország Kft. is azt közölte, hogy az áfacsökkenést egy az egyben továbbadja az előfizetőknek, sőt több esetben az áfa-változás mértékénél nagyobb bruttó árcsökkenés is előfordul. Az internet áfa-változásának időszakában a többi, internetszolgáltatást nem tartalmazó csomagok árai sem változtak az ügyfelek számára hátrányos módon. Az internet-előfizetések árát sok tényező befolyásolhatja, így a szerződés időtartama, vagy az akciós- és csomagajánlatok.

Fotó forrása: Shutterstock