Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint egyáltalán nem adnak információkat sem a hongkongi kormányzattól, sem bármely hongkongi hatóságtól érkező megkeresésekre. A döntés mindaddig érvényben marad, amíg "nem születik újabb értékelés" a kínai parlament által nemrégiben elfogadott és amerikai megítélés szerint Hongkongra kényszerített új nemzetbiztonsági törvény következményeiről.

A kommünikében a Facebook kiemelte: döntésével lényegében azt a világban alkalmazott gyakorlatot követi, amely a felhasználókat érintő információkat kérő kormányzatokra vonatkozik. E gyakorlat szerint a kormányzatoktól kért információkat általában egyenként vizsgálják meg, és mérlegelik a helyi körülményeket, illetve az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi normák érvényesülését. Egyes esetekben azonban, amikor tartani lehet az emberi jogok megsértésétől vagy nem maradéktalan tiszteletben tartásától, a különböző médiumok meg szokták tagadni az információ-szolgáltatást.

A Facebook és a WhatsApp bejelentette: Hongkong esetében az emberi jogi aggodalmak miatt felfüggeszti még az egyedi esetek mérlegelését is. A két médium szerint nemcsak az új nemzetbiztonsági törvény "mély elemzésére" van szükség, hanem nemzetközi emberi jogi szakértők véleményének meghallgatására is.

A Facebook kiemelte a szólásszabadság jogának biztosítását, a WhatsApp pedig azt hangsúlyozta, hogy az embereknek joguk van az internetes magánbeszélgetéshez. "A bizalom megőrzése soha nem volt olyan fontos, mint manapság, és mi határozottan kitartunk amellett, hogy biztonságos magánbeszélgetéseket biztosítunk hongkongi felhasználóinknak is" - fogalmazott a WhatsApp.