A Google-n belül egy csapatnyi műszaki szakember dolgozik a színfalak mögött a nagysebességű kommunikációs hálózatok szoftverén, amelyek a szárazföldtől az űrig terjednek – írja a CNBC.

Bár a Google nem kívánt részleteket közölni az Aalyria-ról, például arról, hogy mióta dolgozik a technológián, és hány alkalmazott csatlakozik a startuphoz, az Aalyria sajtóközleményében azt írta, hogy küldetése a "hipergyors, rendkívül biztonságos és rendkívül összetett kommunikációs hálózatok kezelése, amelyek kiterjednek a szárazföldre, a tengerre, a levegőre, a közeli űrre és a mélyűrre".

A vállalat szerint lézeres kommunikációs technológiája "exponenciálisan nagyobb léptékű és sebességű, mint bármi, ami ma létezik". Az Aalyria szoftverplatformját a Google több űrkutatási hálózati projektben is alkalmazta.

Az Aalyria közölte, hogy 8,7 millió dolláros kereskedelmi szerződést kötött az amerikai védelmi innovációs egységgel. A vállalatot Chris Taylor vezérigazgató vezeti majd, aki nemzetbiztonsági szakértő, és aki már más, a kormánnyal együttműködő vállalatokat is vezetett. Taylor LinkedIn-profilja szerint egy lopakodó üzemmódban működő cég vezérigazgatója, amelyet novemberben alapított.

Az Alphabet maga is törekszik a jövedelmezőbb kormányzati szerződésekre, és az év elején bejelentette a "Google Public Sector" nevű új leányvállalatot, amely elsősorban a Google Cloudon keresztül az amerikai kormányzati partnerségekre irányul.

A Google megtartja kisebbségi részesedését az Aalyria-ban, de nem kívánta megmondani, hogy mekkora a tulajdonrésze, és mennyi külső finanszírozást szerzett a vállalat. A Google közölte, hogy az év elején közel egy évtizednyi szellemi tulajdont, szabadalmakat és fizikai eszközöket, köztük irodahelyiségeket adott át az Aalyria-nak.

Az Aalyria "Tightbeam"-nek nevezett fénylézeres technológiája azt állítja, hogy az adatokat "a légkör és az időjárás ellenére is sértetlenül tartja, és olyan helyeken is összeköttetést biztosít, ahol nincs támogató infrastruktúra".

"A Tightbeam radikálisan javítja a műholdas kommunikációt, a Wi-Fi-t a repülőgépeken és hajókon, és a mobilkapcsolatot mindenhol" - mondta a vállalat.