A közösségi médiavállalat a tartalommoderátorainak küldött belső e-mailek szerint átmenetileg engedélyez néhány olyan bejegyzést is, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök halálára szólít fel, ezzel ideiglenesen megváltoztatva a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos politikáját – számolt be róla a Reuters.

Ukrajna orosz megszállása miatt ideiglenesen engedélyeztük a politikai véleménynyilvánítás olyan formáit, amelyek normális esetben sértik a szabályainkat, mint például az erőszakos beszéd, például a 'halál az orosz megszállókra'. Továbbra sem engedélyezzük az orosz civilek elleni erőszakra való hiteles felhívásokat - áll a Meta szóvivőjének közleményében.

A vezetők megölésére való felhívások engedélyezve lesznek, hacsak nem tartalmaznak más célpontokat, vagy nem rendelkeznek a hitelesség két jelével, például a helyszínnel vagy a módszerrel - áll az egyik e-mailben, amely a cég erőszakra és uszításra vonatkozó szabályainak nemrégiben történt módosításában.
Oroszország amerikai nagykövetsége a Reuters történetére hivatkozva követelte, hogy Washington állítsa le a Meta "szélsőséges tevékenységét".

A Facebook és az Instagram felhasználói nem adtak jogot e platformok tulajdonosainak arra, hogy meghatározzák az igazság kritériumait, és nemzeteket állítsanak egymás ellen - írta a nagykövetség a Twitteren egy üzenetben, amelyet az indiai irodájuk is megosztott.

Az orosz katonák elleni erőszakra való felhívásokra vonatkozó ideiglenes irányelvi változások Örményországra, Azerbajdzsánra, Észtországra, Grúziára, Magyarországra, Lettországra, Litvániára, Lengyelországra, Romániára, Oroszországra, Szlovákiára és Ukrajnára vonatkoznak az egyik e-mail szerint.

A moderátoroknak nemrég küldött e-mailben a Meta kiemelte a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos politikájának változását, amely az orosz katonákra és az oroszokra egyaránt vonatkozik az invázióval összefüggésben.

Azért tesszük ezt, mert megfigyeltük, hogy ebben a konkrét kontextusban az 'orosz katonák' kifejezést az orosz hadsereg helyettesítésére használják. A Hate Speech irányelv továbbra is tiltja az oroszok elleni támadásokat - áll az e-mailben.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.