A világ leggyakrabban használt streaming videószolgáltatása, amely az Alphabet, egyben a Google tulajdonában van, közölte, hogy Oroszország ukrajnai inváziója mostantól az erőszakos eseményekre vonatkozó politikája alá tartozik, és a jogsértő anyagokat eltávolítják – írja a Reuters.

A YouTube szóvivője, Farshad Shadloo szerint az orosz csatornák blokkolása összhangban van ezzel a politikával.

Korábban a YouTube Európa-szerte blokkolta a vezető orosz állami támogatott csatornákat, az RT-t és a Szputnyikot.

Az orosz állami média indokolatlan cenzúrának nevezte a terjesztők által rájuk rótt korlátozásokat, amelyek közé tartoznak az alkalmazásboltok és más közösségi médiaszolgáltatások.

"A YouTube általi blokkolás nem más, mint a demokratikus társadalom egyik alapelve, a sajtószabadság elleni kegyetlen támadás újabb fordulata" - áll a Szputnyik pénteki közleményében.

A YouTube nem volt hajlandó pontosítani, hogy mely és hány csatornát blokkoltak világszerte, illetve hogy valaha is visszaállítják-e azokat.

A YouTube irányelvei szerint a csatornák véglegesen blokkolhatók ismételt jogsértések, egyszeri súlyos visszaélés esetén, vagy ha a jogsértő tartalmaknak szentelik magukat.

Szintén pénteken a Facebook feloldotta gyűlöletbeszéd irányelvét, ott lehet bármit mondani, ha oroszok meggyilkolásáról van szó.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.