Margrethe Vestager versenyjogi biztos szerint fontos, hogy az EU fogyasztói megfizethető és jó minőségű telefon- és tévészolgáltatásokhoz jussanak. A vizsgálat célja, hogy biztosítsák, hogy a Vodafone és a Liberty Global akvizíciója a csehországi, németországi, magyarországi és romániai telekommunikációs piacon a fogyasztók számára nem jár áremeléssel, kevesebb választási lehetőséggel és kevesebb innovációval a telekom- és televíziószolgáltatásokban.

Csehországban, Magyarországon és Romániában a Vodafone főleg mobilszolgáltatóként van jelen, míg a Liberty Global vezetékes telekommunikációs szolgáltatóként. Németországban a Vodafone és a Liberty koaxális kábelhálózat-üzemeltetőként van jelen, a szolgáltatásukkal lefedett terület pedig nem fedi egymást. A Vodafone viszont olyan területeken is működik, ahol a Liberty Global a kábelszolgáltatását a Deutsche Telekom xDSL hálózatán keresztül biztosítja.

Az Európai Bizottság (EB) előzetes piaci vizsgálatai a testület közleménye szerint megállapította, hogy Csehországban az összefonódással létrejövő vállalat által kínált kombinált termékek miatt önálló távközlési szolgáltatók kiszorulhatnak:

  • a mobil telekommunikációs szolgáltatások kiskereskedelmi piacáról,
  • az internetszolgáltatások kiskereskedelmi piacról,
  • a tévészolgáltatások kiskereskedelmi piacáról.

Németországban a Vodafone és a Unitymedia (a Liberty Global német leányvállalata) jelenleg egymás versenytársai a vezetékes kiskereskedelmi telekommunikációs és a kiskereskedelmi TV-szolgáltatások piacán. Az Európai Bizottság attól tart, hogy az akvizícióval a verseny megszűnne a két cég között, amelynek révén csökkenne a piaci szereplők száma, korlátozva ezzel az összeolvadó vállalatok versenyösztönző hatását arra, hogy a maradék szolgáltatók hatékonyan versenyezzenek egymással azokon a területeken, ahol a Unitymedia már szolgáltat, valamint egész Németország területén.

A bizottság úgy véli, hogy a bejelentett akvizíció a két vállalat között a következő generációs beruházások terén is véget vetne a versenynek. A tranzakció jelentősen növelné az összefonódással létrejött vállalkozás alkupozícióját a TV-szolgáltatók között, ami a bizottság szerint negatív hatással lehet ezeknek a szolgáltatóknak a versenyben maradási- és beruházási képességeire.

A vizsgálat jelenlegi szintjén a bizottság Magyarország és Románia esetében még semmilyen konkrét, az összefonódáshoz kapcsolódó versenyjogi aggályt nem állapított meg.

A bizottság a mostani részletes vizsgálatával megállapítja, hogy az összefonódással kapcsolatos kezdeti aggályai megalapozottak-e.

Az EB közleményéből kiderül, hogy a tranzakcióról az Európai Bizottságot 2018. október 19-én értesítették. A német versenyhatóság november 7-én kérte az ügy EB elé történő terjesztését, ami még folyamatban van. A bizottságnak 90 napja van arra, hogy ebben az ügyben döntsön, azaz 2019. május 2-ig van ideje. A brüsszeli testület közleményében megjegyzi, hogy a mélyreható vizsgálat indítása nem befolyásolja az ügy kimenetelét.