Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jeleztük a német belügyminisztériumnak, hogy a Huawei kész egy "kémkedéstilalmi" szerződést aláírni a német kormánnyal - nyilatkozta Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) a német Handelsblatt lapnak adott interjúban. A Huawei eszerint szerződésben kötelezné el magát amellett, hogy nem épít szoftveres behatolásra lehetőséget adó "hátsó ajtókat" mobil távközlési berendezéseibe.

Ha a Huawei valaha is ilyen "hátsó ajtókat" épített volna be távközlési hálózati berendezéseibe, azzal a világ 170 országában kiépített üzletét és összes alkalmazottjának a munkahelyét kockáztatta volna, ami "még a halálnál is rosszabb gondolat számomra" - mondta a cég elnöke. Kész közbenjárni a kínai kormánynál is annak elősegítése érdekében, hogy Peking és Berlin is kössön kémkedéstilalmi megállapodást egymással. Hozzátette: a szerződésben Peking elkötelezhetné magát az uniós adatvédelmi irányelvek betartása mellett is.

Az Egyesült Államok biztonsági szempontokra hivatkozva a Huawei és más kínai hálózatiberendezés-gyártó cégek kizárására akarja rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobil hálózatfejlesztési tenderekből. Németország viszont azon az állásponton van, hogy a hálózati biztonságot leginkább a beszállítók diverzifikálásával lehet fokozni, ezért nem is igazán hajlik egyes cégeket eleve kizárni a versenyből.

Az amerikai álláspontról szólva Ren Zhengfei a német lapnak megjegyezte: "az 5G technológiát az amerikaiak sajnos stratégiai fegyverként kezelik. Egyfajta atombombaként tekintenek rá". Mi ezt másként látjuk. A mi felfogásunk szerint a Huawei hálózati berendezései leginkább nagynyomású csővezetékhez hasonlítanak, amelyen nagymennyiségű anyagot lehet gazdasági körforgásba hozni, mindenkihez eljuttatni - közölte a cég elnöke az MTI szerint.