A Vodafone fenntarthatósági stratégiája részeként 2019 decemberében tűzte ki célul, hogy 2020. áprilisig felére csökkenti a nem alapvető műanyagok felhasználását kiskereskedelmi hálózatában valamint irodai telephelyein. Ennek keretében a szolgáltató vállalta, hogy a SIM-kártyákhoz szükséges kártyatartók méretét felére csökkenti, hozzájárulva ezzel a Föld megóvásához. Az intézkedés eredményeképp 2020 decemberéig 1,6 tonnával kevesebb műanyagot használt fel a vállalat - olvasható a cég közleményében.

A Vodafone a legtöbb európai országban 2020 tavaszán, Magyarországon áprilisban kezdte meg az új, kisméretű SIM-kártyák be-, és a régi, nagyméretű kártyák kivezetését. A kezdeményezés már önmagában is évente több mint 340 tonnával csökkenti a Vodafone Csoport műanyaghulladékát globális szinten - olvasható a vállalat közleményében.

Ez a lépés a vállalatcsoport szén-dioxid-kibocsátását is jelentősen csökkenti, hiszen a kisebb méretű SIM-kártyatartók szállítása és előállítása is kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Egy tonna műanyag 15 tonna szén-dioxid-megtakarítást eredményez, így összességében több mint 5000 tonnával csökkent a cégcsoport éves szén-dioxid-kibocsátása

A Vodafone a fenti mellett több intézkedéssel is próbálja minimalizálni a nem alapvető műanyagok felhasználását. Így többek között 2020 március végéig 24 országban környezetkímélőbb alternetív megoldásokat vezettek be a felesleges műanyagok és egyszerhasználatos cikkek helyett. A szolgáltató emellett tavaly világszerte 7700 kiskereskedelmi egységében kivezette az eldobható műanyag zacskókat, és a műanyag alapú marketing vagy promóciós anyagokat környezetkímélő megoldásokkal helyettesíti.

A Vodafone egyébként azt tűzte ki célul, hogy 2025-ig a vállalat működésének környezeti hatásainak felére csökkentésével 1 milliárd ember életét tegye jobbá. Ez a kötelezettségvállalás a vállalat szén-dioxid-lábnyomának felére csökkentését, valamint a villamos energia teljesen egészében megújuló forrásokból történő vásárlását jelenti 2025-ig.  Emellett a szolgáltató azt is vállalja, hogy hálózati hulladékának 100 százalékát újra felhasználja, újraértékesíti vagy újrahasznosítja, és segít ügyfeleinek a már meglévő eszközeik élettartamának meghosszabbításában.