Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására" - idézi Tajani Twitter-bejegyzését az MTI.

Emellett közölte, meghívták Mark Zuckerberget az EP-be, hogy beszámoljon arról, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

"Mikor fog magyarázatot adni Mark Zuckerberg, hogy mi történt az adatainkkal?" - tette fel a kérdést Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója a Twitteren, botránynak nevezve a történteket.

Ugyancsak kedden az Európai Bizottság is mielőbbi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Marija Gabriel, a brüsszeli testület digitális gazdaságért felelős tagja hangsúlyozta: "a személyes adatok védelme az Európai Unió fontos alapértéke".

Vera Jourová uniós igazságügyi biztos pedig már hétfőn kijelentette, az eset - amennyiben beigazolódik - "borzasztó", s arról tájékoztatott, hogy Washingtonban fel fogja vetni a kérdést a vállalat, illetve az amerikai kormányzat képviselőivel folytatott találkozóin.

"Az Európai Unió számára elfogadhatatlan a Facebook-felhasználók adatainak politikai célokból való felhasználása" - szögezte le.

Sajtójelentések szerint a londoni székhelyű, de New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

A botrány kirobbanása után letiltották a közösségi oldalról a Cambridge Analyticát, melynek alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.