Egy moszkvai bíróság 5 millió rubel (kb. 34 millió forint) értékű bírságot szabott ki a Wikipédia Alapítványra, amiért nem volt hajlandó eltávolítani a Kreml által álhírterjesztésnek kikiáltott információkat orosz nyelvű szócikkekből – írja a Reuters

A még áprilisban meghozott ítélet hét bejegyzést kifogásolt, többek között az „Ukrajna orosz megszállása”, „Háborús bűnök Ukrajna orosz megszállása során”, „A mariopoli kórház bombázása”, és „A bucsai mészárlás” szócikkeit. Moszkva szerint ezek dezinformációt terjesztenek, ezért veszélyt jelentenek a közrendre, valamint azt is kifogásolják, hogy a kaliforniai székhelyű alapítvány Oroszországon belül tevékenykedik.

Harcba szállnak Moszkva ítéletével

Miután Putyin elüldözte, bezáratta vagy betiltotta a nyugati és az államtól független sajtótermékeket, a Wikipédia maradt azon kevés források egyike Oroszországban, ahonnan a lakosság releváns információkhoz juthat. A Wikipédiát működtető nonprofit alapítvány nem ért egyet a vádakkal, ezért június 6-án fellebbezést nyújtottak be, amelynek részleteit hétfőn hozták nyilvánosságra. 

Ez a döntés arra utal, hogy a Wikipedián található jól megalapozott és ellenőrzött, az orosz kormány beszámolóival nem egyező tudás dezinformációnak minősül.

- mondta Stephen LaPorte, a Wikimédia Alapítvány helyettes főtanácsosa közleményében. Hozzátette azt is, hogy az információk eltávolítása sérti az emberi jogokat, és szerintük a Kremlnek nincs joga szankcionálni és cenzúrázni az internetes lexikont, amely globálisan több mint 300 nyelven elérhető. 

Az ügyet egyébként eredetileg az orosz hírközlési felügyelet, a Roszkomnadzor indította, azonban a hatóság még nem kommentálta a fellebbezést. 

Letartóztattak szerkesztőket is

A legnagyobb online enciklopédiát önkéntese írják és szerkesztik, akik nem mellesleg már Oroszországon kívül is veszélynek vannak kitéve: Belaruszban márciusban tartóztattak le egy prominens szerkesztőt, aki orosz szócikkekkel foglalkozott. 

A Kreml márciusban vezette be az „álhírtörvényt”, betiltva az orosz propagandától eltérő, ukrajnai invázióról szóló tudósításokat – beleértve az igazolt orosz háborús bűncselekményekre való hivatkozást, vagy a művelet háborúként való leírását.

Március végén Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy új törvényt is, amely szerint akár 15 év börtön is járhat azért, ha valaki egy külföldön dolgozó orosz tisztségviselőről mond olyat, amit a kormány álhírnek gondol. Oroszország a háborút „különleges katonai műveletnek” nevezi, és tagadja, hogy csapatai háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában.