Korábban a munkáltatók Szlovákiában is kényesen ügyeltek arra, hogy alkalmazottaik a céges telefonokat kizárólag a munkahelyi elfoglaltságaikkal kapcsolatban használják, ám ma már egyre több vállalat teszi lehetővé, hogy a cég költségeire intézzék magánhívásaikat is - írta a pozsonyi Új Szó.

"Míg 2015-ben a szlovákiai alkalmazottak 19 százaléka használhatta a céges mobilját magánhívásokra is, 2019-re az ilyen alkalmazottak aránya meghaladta a 26 százalékot" - mondta a lapnak Nikola Richterová, a Profesia.sk munkapiaci portál elemzője.

Mint csaknem mindenben, e tekintetben is jelentős eltérések vannak Szlovákia egyes régiói között. Pozsony megyében az alkalmazottak csaknem harmada élhet ezzel a lehetőséggel, míg Eperjes megyében nem egészen 20, Nyitra megyében pedig a 21,6 százalékuk. Nagyobb eltéréseket találunk a munkahelyi beosztások szempontjából.

A szolgálati mobilt magánhívásokra leggyakrabban a cégek csúcsmenedzserei használhatják: jelenleg a kétharmaduk élhet ezzel a lehetőséggel. A középvezetőknek a fele, a szakképzett munkaerőnek pedig nagyjából a negyede használhatja otthoni célra is a mobilját. A segédmunkások körében ezek aránya nem éri el a három százalékot.