Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vodafone hétfőn bejelentette, hogy 2030-ra megszünteti a saját tevékenységeiből, valamint az általa vásárolt és felhasznált energiából származó összes szén-dioxid-kibocsátást. A vállalat elkötelezett továbbá amellett, hogy 2030-ra felére csökkenti a 3. szinthez tartozó forrásokból származó szén-dioxid-kibocsátást, beleértve a közös vállalkozásokat, az ellátási láncokból származó összes vásárlást, az általa értékesített termékek felhasználását és az üzleti utazásokat. (A Vodafone Csoport 3. szintű szénlábnyoma magában foglalja a vásárolt áruk és szolgáltatások, a termelőeszközök, az üzemanyaggal és az energiával kapcsolatos tevékenységek kibocsátását, az üzemelés során keletkező hulladékot, az üzleti utazásokat, a kitermeléshez használt, lízingelt eszközöket, az eladott termékek felhasználását és a beruházásokat.)

A vállalat továbbá vállalja, hogy 2040-re teljes mértékben megszünteti a 3. szinthez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátását, tíz évvel előre hozva az eredeti, 2050-re vonatkozó azon célkitűzését, hogy teljes karbonlábnyoma tekintetében elérje a "nettó nulla" értéket.

A Vodafone Csoport vezérigazgatója, Nick Read közölte: "a Vodafone hisz a példamutatás erejében, ezért ma ígéretet tettünk arra, hogy 2040-re teljes mértékben "nettó nullára" csökkentjük szén-dioxid-kibocsátásunkat, a "Tudományosan megalapozott célok" kezdeményezés pedig megerősítette, hogy a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó, 2030-ig terjedő célkitűzéseink összhangban vannak a párizsi megállapodás legambiciózusabb céljaival.

Reed szerint a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentését a jobb energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a hálózati hulladék csökkentése, valamint a szállítók kiválasztása során alkalmazott új környezetvédelmi kritériumok révén kívánják elérni. Emellett viszont az ügyfeleknek is lehetővé teszik, hogy szolgáltatásaik - köztük a dolgok internetének (IoT) - igénybevételével ők is csökkentsék környezeti lábnyomukat.

Tom Delay, a környezetvédelmi céljai elérésében a Vodafone-nak segítséget és technikai támogatást nyújtó Carbon Trust vállalat vezérigazgatója úgy vélte, hogy a felvázolt stratégia egyértelműen segíti a vállalatot az 1,5 Celsius-fokos célkitűzés eléréshez vezető úton, és megfogalmazása szerint "egy olyan ágazat élére helyezi, amely láthatóan vezető szerepet vállal saját kibocsátásainak csökkentésében".

Korábbi bejelentett elköteleződések

A Vodafone közleményében emlékeztet, hogy a vállalat 2019-ben már kötelezettséget vállalt arra, hogy teljes energiafelhasználását megújuló forrásokból vásárolja meg, és ezzel 2025-re felére csökkenti ökológiai lábnyomát, valamint hálózati hulladékának 100 százalékát újrafelhasználja, újraértékesíti vagy újrahasznosítja, így támogatva a körforgásos gazdaság létrejöttét.

Legkésőbb 2021 júliusáig a Vodafone teljes európai hálózatát 100 százalékban megújuló villamosenergiával fogja üzemeltetni, ezzel 11 piacon egy olyan zöld gigabites hálózatot létrehozva az ügyfelek számára, amely fenntartható módon növekszik, kizárólag szél-, nap- vagy vízforrásokból származó energia felhasználásával. Ezt a célkitűzést a Vodafone Magyarország idén november elején a Vodafone Csoportban elsőként teljesítette - olvasható a közleményben.

2020 júliusában a Vodafone bejelentette, hogy a szolgáltatásait igénybe vevő üzleti ügyfeleket segíti abban, hogy a 2020 és 2030 közötti 10 évben összesen 350 millió tonnával csökkentsék saját szén-dioxid-kibocsátásukat. Szeptemberben pedig a telekommunikációs vállalat bejelentette, hogy új beszállítói esetében értékelni fogja azok környezetvédelmi, sokszínűségi és befogadási kötelezettségvállalásait, az új beszállító ilyen jellegű céljai pedig az ajánlatkérés (RFQ) értékelési kritériumainak 20 százalékát teszi majd ki. A Vodafone frissített ajánlatkérési folyamata azt is vizsgálja, hogy a beszállítók rendelkeznek-e megfelelő környezetvédelmi szakpolitikákkal a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a megújuló energia, a műanyagok alkalmazásának visszaszorítása, a körforgásos gazdaság, illetve a termékek életciklusának kezelése terén.

A Vodafone 2019 májusában 750 millió euró értékben zöldkötvényt bocsátott ki a környezetvédelmi célkitűzéseinek elérését elősegítő projektek finanszírozásához vagy refinanszírozásához.

Mik azok a "Tudományosan Megalapozott Célok"?

A 'Tudományosan Megalapozott Célok' kezdeményezés a (SBTi) a CDP, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Globális Megállapodása, a World Resources Institute (WRI) és a World Wide Fund for Nature (WWF) együttműködését jelenti. Az SBTi kezdeményezés meghatározza és előmozdítja a Tudományosan Megalapozott Célok kitűzésének legjobb gyakorlatait, és függetlenül értékeli a vállalatok céljait a legújabb éghajlattudományi eredmények tükrében.

A Vodafone egyike annak a több mint 500 vállalatnak, amelyeknek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése tekintetében vállalt céljait az SBTi validálta. A Vodafone több vezető vállalathoz csatlakozott azt tűzve ki célul, hogy a párizsi klímacéloknak megfelelően a globális felmelegedés növekedését 1,5 Celsius-fokra korlátozzák.